تربیت کودک

اهمیت آموزش بهداشت فردی به کودک با شروع سن بلوغ چقدر است؟

آموزش بهداشت فردی به کودک و تشویق او به منظور رسیدگی بیشتر به سلامت و تغذیه‌ی خود، ممکن است برای والدین بسیار چالش بر‌انگیز باشد. اگر کودکی با سن ۸ یا ۹ سال دارید و ناگهان با جوش‌هایی روی صورت و بدن یا بوی بد عرق او مواجه شده‌اید، تعجب نکنید. سن بلوغ در چند دهه‌ی گذشته حدود ۶ ماه تا دو سال در پسر‌ها و دختر‌ها پایین آمده است. از آنجایی که اولین نشانه‌های بلوغ در سن ۹ تا ۱۰ سالگی معمولا شروع می‌شود، کودکان ۷ تا ۸ سال بر لبه‌ی مرز شروع بلوغ قرار دارند. وندی سو سوانسون، مشاور والدین و متخصص اطفال بیمارستان سیاتل می‌گوید که حتی با وجود بروز نشانه‌های بلوغ در کودک ۷ یا ۸ ساله‌ی شما  این سن، زمان خوبی برای آموزش بهداشت فردی به کودک است.

۱.  استفاده از دئودورانت در آموزش بهداشت فردی به کودک

اگر کودک شما به باشگاه یا کلاس ورزشی می‌رود یا به دلیل اضطراب یا عصبی بودن زیاد عرق می‌کند، به او پیشنهاد دهید که از دئو‌دورانت استفاده کند. دکتر سوانسون می‌گوید:

از کودک خود بپرسید آیا متوجه‌ی بیشتر عرق کردن خودش شده است یا نه. همچنین به کودک خود توضیح دهید که عرق کردن یک مسئله‌ی طبیعی است و بدن او، تغییرات جسمی جدیدی را با افزایش سن، تجربه می‌کند و او می‌تواند به کمک دئودورانت جلوی بوی بد عرق خود را بگیرد.

سعی کنید برای آموزش بهداشت فردی به کودک به او استفاده از دئو‌دورانت‌های معمولی و با مواد اولیه طبیعی را یاد دهید. از کودکان بخواهید با توجه به میزان فعالیت‌شان، دو یا سه بار در هفته از این ضد عرق‌ها استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی تغییرات جسمی دوران بلوغ، می‌توانید کتاب‌هایی با موضوع آموزش بهداشت فردی به کودک و نحوه‌ی مراقبت از سلامت بدن کودک تهیه کنید. می‌توانید این کتاب را برای کودکتان بخوانید و با او راجع به این مسائل صحبت کنید.

۲ـ به جنگ با جوش‌ها بروید

متخصصین پوست معمولا با آکنه‌های خفیف یا جوش‌های سفید و سیاه روی بینی و چانه‌ی کودکان ۷ تا ۸ ساله سال هم مواجه شده‌اند. دستور‌‌العمل‌های جدید آکادمی اطفال آمریکا به والدین توصیه می‌کنند که از داروی بدون نسخه‌ی بنزوئیل پر‌اکساید برای درمان آکنه‌های خفیف استفاده کنند. Lawrence Eichenfield متخصص پوست در بیمارستان رادی سن دیه گو می‌گوید که این دارو از سالیسیلیک اسید، موثر‌تر است. بهتر است والدین به مواد اولیه‌ی دارو‌های بدون نسخه قبل از خرید توجه کنند. ممکن است کودکان با دیدن جوش‌ها، احساس نارحتی کنند. برای آنها توضیح دهید که این تغییرات بخشی از فرآیند رشد آنها است و به مرور از بین می‌رود. به کودکان توصیه کنید که روزی دو بار صورتشان را بشورند. البته کودک نباید بیش از حد پوستش را پاک‌سازی کند. فقط در حدی که آلودگی‌ها و چربی‌های اضافی پاک شود.

۳. بهداشت دهان و دندان

مقاله مرتبط: چه چیزی باعث ایجاد لکه‌ های سفید روی دندان‌ کودکان می‌شود؟

حتی با وجود بررسی‌های منظم، ممکن است دندان‌های کودک شما دچار پوسیدگی شده باشد. شاید نفس کودک هم بد‌بو باشد. یکی از علت‌ها، درست مسواک نزدن و مصرف بیش از حد شیرینی است. دکتر Mary Hayes متخصص دندان‌پزشکی اطفال در شیکاگو و سخنگوی انجمن دندانپزشکی آمریکا می‌گوید:

  پدر‌ها و مادر‌ها فقط از کودکان می‌خواهند که مرتب از نخ دندان یا مسواک استفاده کنند؛ در حالی که روش درست استفاده از نخ‌ دندان یا مسواک را به آنها آموزش نمی‌دهند.

تمیز نکردن خط لثه که بیشترین پلاک‌ها در آن جمع می‌شوند و پاک نکردن زبان، یکی از علت‌‌های پوسیدگی دندان‌ها است. سعی کنید این عادت را در کودک ایجاد کنید که بعد از مصرف غذا‌های شیرین، ماست کم چرب و آب میوه‌، دهان خود را با آب تمیز کند.

۴. بهداشت مو

احتمالا تغییرات بلوغ نمی‌تواند علت چرب شدن زیاد موی کودک ۷ یا ۸ ساله‌ی شما باشد. علت آن شست و شوی ناکافی مو و باقی ماندن شامپو و حالت‌دهنده‌ها روی مو است. آقای فریدمن موسس سالن‌های مخصوص Cozy’s Cuts for Kids می‌گوید:

من بار‌ها دیده‌ام که مادر‌ها موی کودکان خود را با آب بسیار کمی شست و شو می‌دهند. با ضخیم‌تر شدن و بلند‌تر شدن مو، نیاز بیشتری به شست و شو وجود دارد. بهتر است کودکان، خودشان در حمام مو‌های سرشان را بشورند. همچنین توصیه می‌کنم مادر در حمام بماند تا مطمئن شود که کودک به تنهایی از عهده‌ی این کار بر می‌آید.

اگر کودک نگران رفتن آب به چشمانش است، یک حوله‌ی کوچک روی صورت او قرار دهید. همچنین می‌توانید از شامپو‌های دوقلو یا (۲ در ۱)  که ترکیبی از شامپو و حالت‌دهنده است، استفاده کنید. زیرا شست و شوی آن راحت‌تر است.

با رعایت این توصیه‌ها می‌توانید در امر آموزش بهداشت فردی به کودک موفق باشید و کودکی مسئولیت‌پذیر و شایسته تربیت کنید.

نسترن خسور

Share
Published by
نسترن خسور

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago