تربیت کودک

۷ نکته مهم که قبل از پذیرش فرزندخوانده باید بدانید

تشکیل خانواده و فرزند داشتن، یکی از تصمیمات بسیار مهم و البته چالش‌برانگیزی است که نیاز به تفکر و بررسی فراوان دارد. پذیرش فرزندخوانده هم این تصمیم را مهم‌تر می‌کند و نیاز به آمادگی‌های زیادی در زمینه‌های مختلف دارد. همان‌طور که این تصمیم می‌تواند توأم با ایجاد شور و نشاط در زندگی باشد، امکان تحمیل پیچیدگی‌ها و شرایط دشواری را به زندگی شما هم دارد. برای اینکه خود را برای پذیرش فرزندخوانده آماده کنید باید به نکاتی توجه داشته باشید. در این مقاله به نکات مهم قبل از پذیرش فرزندخوانده اشاره کرده‌ایم. با کودکت همراه باشید:

۱. توجه به ابعاد مختلف پذیرش فرزندخوانده

وقتی قرار است که کودکی را به فرزندخواندگی قبول کنید باید مواردی را در نظر داشته باشید. مثلا باید علاوه تاثیرات این تصمیم بر زندگی شخصی خود و همسرتان به این فکر کنید که جایگاه فرزندخوانده‌تان در خانواده به چه شکل خواهد بود و اعضای دیگر خانواده‌تان چه برخوردی با او خواهند داشت. باید ببینید که فضا و محیط زندگی‌تان برای اجرای این تصمیم تا چه حد آماده است و اهداف‌تان از اجرای چنین تصمیمی دقیقا چیست. در واقع برای پذیرش فرزندخوانده نیاز به بررسی و برنامه‌ریزی زیادی وجود دارد.

بیشتر بخوانید: ۹ قدم برای تبدیل شدن به پدر و مادر نمونه برای فرزندان

۲. شکل‌های جدیدی از خانواده با پذیرش فرزندخوانده

اگر مجرد هستید یا سن‌تان بالا است، باز هم امکان پذیرش فرزندخوانده برای‌تان مقدور خواهد بود. لزومی ندارد که فکر کنید چون مجرد هستید یا سن‌تان بالای ۵۵ سال است، دیگر نمی‌توانید به یک کودک برای زندگی راحت‌تر و بهتر کمک کنید. این روزها، شرایط مختلفی که برای پذیرش فرزند از پرورشگاه در نظر گرفته می‌شود به تشکیل خانواده‌هایی به دور از ساختار سنتی هم کمک می‌کند. مهم نیست که شکل سختار خانواده‌ای که با فرزندخوانده خود می‌سازید تا چه حد به تصاویر سنتی و قدیمی که از تعریف خانواده نشأت می‌گیرد، نزدیک می‌شوید. مهم این است که اهداف مثبتی درباره این تصمیم داشته باشید و به رشد خود و کودک از ابعاد مختلف توجه داشته باشید.

۳. داشتن نگاهی توأم با حسن نیت به والدین واقعی کودک

گاهی‌اوقات دلیل اینکه یک کودک به پرورشگاه سپرده می‌شود، این است که والدین واقعی او می‌خواهند در شرایطی بهتر بزرگ شود و به خاطر خود او است که تصمیم به سپردنش به خانواده‌ای دیگر گرفته‌اند. آنچه مهم است، رعایت احترام به تصمیم و ماجرایی است که پشت ترک یک کودک در پرورشگاه وجود دارد. نباید روی آنچه در گذشته به وقوع پیوسته، زیاد از حد تمرکز کنید. شما با فرزندخوانده خود مسیرهای جدیدی را نشانه گرفته‌اید که در آن زندگی شاد و پرطراوات انتظارتان را می‌کشد.

۴. دوری از تفکر ناجی کودک بودن با پذیرش او به عنوان فرزندخوانده

شما با پذیرش یک کودک به عنوان فرزند خود و تشکیل خانواده در حقیقت به زندگی خود شکل جدیدی می‌دهید و هم خودتان و هم کودک را از در کنار هم بودن بهره‌مند می‌سازید. پس در واقع، این روند به همه شما سود و منفعت روانی می‌بخشد و نباید به خود به چشم ناجی خیرخواهی نگاه کنید که یک کودک را از شرایط بد نجات داده است. با این دیدگاه نمی‌توانید احساس تشکیل یک خانواده واقعی را در زندگی‌تان به وجود بیاورید. یادتان باشد که پذیرش یک کودک به عنوان فرزند صرفا به خاطر رسیدگی به نیازهای او نبوده است بلکه این کار برای ارضا و رسیدن به اهداف شخصی شما هم صورت گرفته است. در واقع هم شما برای کودک، پشتیبانی عاطفی و روانی هستید و هم او برای شما. پس بهتر است به عنوان ناجی به خود نگاه نکنید چون چنین دیدگاهی باعث بروز فاصله‌هایی در روابط‌تان با فرزندتان خواهد شد.

۵. به کارگیری صبر و تحمل زیاد در روند تشکیل خانواده جدید

پذیرش فرزندخوانده، روندی طولانی است و باید قبل از پا گذاشتن در این عرصه بدانید که احتمالا با مشکلات مختلفی رو به رو خواهید بود که برای حل هر یک از آنها نیاز به اراده قوی وجود دارد. هم مراحل اداری و قانونی کار کمی زمان‌بر است و نباید در مسیر انجام آنها خسته شوید و هم از نظر روانی و عاطفی، چالش‌های متعددی پیش روی‌تان قرار خواهد داشت. پس صبر و تحمل زیادی به خرج بدهید و برای تشکیل خانواده‌ای سالم نهایت تلاش‌تان را به کار بگیرید.

بیشتر بخوانید: چالش های پدر شدن چیست و چگونه باید با آن‌ها کنار آمد؟

۶. استفاده از تجربه دیگران و کمک‌های حرفه‌ای

اگر به خوبی اهداف خود را از پذیرش فرزند بررسی نکنید، با مشکلات متعددی رو به رو خواهید شد. پس بهتر است قبل از این کار با مشاوران و روانشناسان خبره مشورت و صحبت کنید. ملاقات با خانواده‌هایی که چنین تصمیمی برای زندگی خود گرفته‌اند هم دیدگاه‌های دقیق و شفافی از آنچه قرار است به وقوع بپیوندد در اختبارتان خواهد گذاشت. پس سعی کنید اطلاعات و آمادگی قبلی خود را افزایش دهید و بدانید تصمیمی که می‌گیرید بسیار مهم است. زیرا پای آینده خودتان و کودکی بی‌گناه در میان است که باید مسئولیتش را تمام و کمال به عهده بگیرید.

۷.توجه دقیق به احساسات کودک

کودکی که از مادر بیولوژیکی و خانواده واقعی خود جدا می‌شود، درصدی از ترس و شوک را به طور مستقیم یا غیرمستقیم تجربه خواهد کرد. باید در نظر بگیرید که این کودک جدایی تلخی را در کارنامه زندگی خود داشته و در نتیجه باید از روانشناسان و مشاوران برای آگاهی از شیوه‌های درست ارتباط با او کمک بگیرید. تلاش برای شکل دادن به یک خانواده عادی نیاز به ممارست زیادی از سوی شما دارد. پس اگر در این راه قدم گذاشته‌اید باید خستگی‌ناپذیر و قوی باشید. آینده یک فرد دیگر در دستان شما قرار گرفته و باید نهایت تلاش‌تان را برای خوشبختی خود و او به کار بگیرید.

نکته پایانی

پذیرش فرزندخوانده تصمیمی مهم و جدی است. درست مانند به دنیا آوردن فرزند خود نیاز به وجود آمادگی‌های مختلفی دارد که از ابعاد مالی و رفاهی تا روحی و معنوی را پوشش می‌دهد. در نتیجه بهتر است خود را با تمام قوا در تمام این زمینه‌ها آماده کنید و با روحیه‌ای قوی و اهدافی مشخص اقدام به پذیرش فرزند کنید. مسئولیت چنین تصمیمی بسیار سنگین است اما شما با حسن نیتی که در خود رشد می‌دهید قطعا و حتما از عهده آن برخواهید آمد. کافی است، تعصبات ذهنی را کنار بگذارید و قبول کنید که همه ما آدم‌ها در این کره خاکی مهم و ارزشمند هستیم و در کنار هم می‌توانیم زندگی شاد و موفقی بسازیم.

نیلوفر شهدوست

Share
Published by
نیلوفر شهدوست

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago