تربیت کودک

نقاشی کودک روی دیوار یا کنترل خط خطی های پیکاسوی کوچک

نقاشی کودک روی دیوار یا همان خط‌خطی‌هایی که جناب پیکاسوی کوچک بر در و دیوار منزلتان به جای می‌گذارد، شما را عصبانی کرده است؟ حق دارید. دیدن خط و خطوط بی‌معنایی که با مداد شمعی و ماژیک روی دیوار اتاق پذیرایی به جا مانده است، هر کسی را عصبانی می‌کند. اما خشمگین شدن، داد و فریاد کردن و رفتارهای تند با کودک برای تنبیه او اصلا جایز نیست. شما باید طوری رفتار کنید که کودک بداند، از نقاشی کردن او خوشحال می‌شوید اما تنها تا زمانی که روی کاغذ و جایی مناسب به وقوع بپیوندد.

چطور می‌توان مانع از نقاشی کودک روی دیوار شد؟

بعضی از پدر و مادرها با دیدن نقاشی کودک روی دیوار حسابی او را دعوا می‌کنند و به خشونت متوسل می‌شوند. خب، بدیهی است که چنین رفتاری اصلا جایز نیست و یکی از بدترین واکنش‌هایی است که می‌توان در قبال کودک اعمال کرد. بعضی دیگر از والدین هم به روش بیهوده دیگری متوسل می‌شوند؛ آنها سعی می‌کنند با داستان‌هایی طولانی درباره اینکه نقاشی کشیدن روی دیوار کار خوبی نیست، کودک را به توقف این کار دعوت کنند. این هم درست نیست و اصولا جواب نمی‌دهد.

بیشتر بخوانید: رمزگشایی نقاشی کودک ؛ معنا و مفهوم نقاشی ها و خط خطی های کودک شما چیست؟

متوقف کردن کودک

راه‌کار خیلی ساده‌تر از این حرف‌هاست. فقط کافی است که به کودک خود در هنگام ارتکاب به جرم گوشزد کنید که روی دیوار نباید نقاشی کرد و با جملاتی ساده، او را از انجام این کار نهی کنید. مثلا بگویید:

  • دیوار جای نقاشی کشیدن نیست؛
  • مداد رنگی فقط روی کاغذ.

پیام شما برای متوقف کردن نقاشی کودک روی دیوار باید کاملا ساده و صریح باشد. پس حاشیه نروید و هر وقت شاهد چنین کاری از او بودید، با جملاتی ساده از او بخواهید که این کار انجام ندهد.

کمک گرفتن از کودک برای پاک کردن نقاشی

کودک باید یاد بگیرد که دیوار جای نقاشی کردن نیست. پس بهتر است هر بار که این کار را انجام داد از او بخواهید که در پاک کردن و نظافت دیوار به شما کمک کند. با این همکاری، او متوجه خواهد شد که اشتباه کرده است. برای همکاری او در فرایند پاک‌سازی دیوار، ارزش قائل شوید و از او تشکر کنید. در این صورت، رفتاری مثبت در او تشویق می‌شود و یاد می‌گیرد که نباید روی دیوارها از خود آثار هنری به جای بگذارد. بعد از اینکه نقاشی کودک روی دیوار را متوقف کردید باید به او جایگزینی برای نقاشی کردن ارائه کنید. پس به او دفتر و کاغذ بدهید و از او بخواهید که روی آنها نقاشی کند.

بیشتر بخوانید: سه دلیل برای دوری از تنبیه کردن کودکان و راه های جایگزین آن

پرهیز از دعوا کردن کودک

مشاهده دیواری که خط‌خطی شده است اصلا جالب نیست. کاملا حق دارید که عصبانی و ناراحت شوید. اما یادتان باشد که کودک با شما دشمنی ندارد و از روی کنجکاوی و ندانستن، این کار را کرده است. پس به هیچ عنوان به خشونت متوسل نشوید و او را دعوا نکنید. در عوض به کودکتان بگویید که از این کارش ناراحت شده‌اید. اگر عصبانی شوید و خدای نکرده، کودک را کتک بزنید باعث می‌شوید که رابطه‌تان با او مخدوش شود. ضمن اینکه کودک یاد می‌گیرد برای ایجاد واکنش منفی از سوی شما دست به نقاشی روی دیوار بزند تا عصبانی شوید. سعی کنید با برخورد منطقی و صحبت کردن، مانع از نقاشی کودک روی دیوار شوید و روابط‌تان را به جاده عصبانیت هدایت نکنید.

ماژیک‌ها و لوازمی که احتمال می‌دهید به ابزاری برای به جا گذاشتن آثار هنری کودک روی دیوار بدل شوند از دسترس او خارج کنید. بالاخره، احتمال دارد، وسوسه نقاشی کشیدن روی دیوار در وجود کودک بیدار شود و اگر با ماژیک و خودکار یا وسایلی که پاک کردن آنها ممکن نیست به جان در و دیوار بیفتد، حسابی در دردسر می‌افتید.

تشویق کودک برای نقاشی کردن روی کاغذ

کاغذ و دفتر در اختیار کودک قرار بدهید و وقتی مشغول نقاشی روی آنهاست، او را تشویق کنید. به او بگویید که بسیار کار خوبی کرده که روی کاغذ نقاشی می‌کند. چون نقاشی کردن باید روی کاغذ باشد و با تشویق نقاشی‌ها و خط‌خطی‌هایش، انجام این کار در بستر مناسب خود (یعنی روی کاغذ)‌ را در فرزندتان تشویق کنید.

نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید، این است که برای بعضی از کودکان به حالت ایستاده نقاشی کردن بسیار ساده‌تر است. پس به جای اینکه حتما کودک خود را وادار به نقاشی روی کاغذ و دفتر کنید در نظر داشته باشید که شاید نشستن و نقاشی کردن برایش سخت باشد. پس می‌توانید از یک کاغذ بزرگ کمک گرفته و آن را به دیوار بزنید تا کودک بتواند روی آن نقاشی کند. یا تخته‌ای کاغذی یا وایت‌بوردی تهیه کنید که امکان نقاشی کردن کودک روی آن مهیا باشد. استفاده از تخته سفید و ماژیک برای نقاشی کردن برای بیشتر کودکان خوشایند است. اما زمانی که کار او تمام شد، ماژیک را از دسترسش دور کنید.

استفاده از ابزارهای خلاقانه

یکی از دلایل نقاشی کودک روی دیوار این است که دوست دارد، فضایی تازه را برای نقاشی کردن امتحان کند. بنابراین کمی خلاق باشید و با کودک به نقاشی کردن در فضاهای جدید بپردازید. مثلا اگر حیاط دارید و امکان نقاشی کردن روی زمین با گچ وجود دارد، گاهی‌اوقات کودک را به حیاط ببرید و با گچ روی زمین نقاشی کنید. یا مثلا  مداد رنگی‌ها و مداد شمعی‌هایی برای او تهیه کنید که امکان استفاده از آنها در وان حمام و برای نقاشی کشیدن روی در و دیوار حمام وجود دارد.

بیشتر بخوانید: ۷ نکته در مورد آموزش نقاشی به کودکان زیر ۵ سال

این مدادها و ماژیک‌ها مخصوص نقاشی کودک هستند و به سادگی با آب پاک می‌شوند. طبیعی است که استفاده از آنها برای کودک خوشایند خواهد بود. این کار مانع از آن می‌شود که کودک برای ارضای حس خلاقیت خود در نقاشی کردن به سراغ دیوار برود و از خود آثار هنری روی دیوارهای منزل به جای بگذارد.

در آخر، باز هم تاکید می‌شود که به هیچ‌وجه، کودک را به خاطر نقاشی کردن روی دیوار تنبیه یا دعوا نکنید. سعی کنید که روش‌های منطقی را امتحان کرده و انجام کارهای مثبت و صحیح را با تشویق فرزندتان در او نهادینه کنید. دعوا کردن و خشونت فقط باعث می‌شود که رابطه‌تان خراب شود و کودک را دچار ترس و عذاب وجدانی کنید که به روحیه و روانش ضربات شدیدی وارد می‌کند.

نیلوفر شهدوست

Share
Published by
نیلوفر شهدوست

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago