مراقبت از نوزاد

نشانه های کودک سالم که هر پدر و مادری باید بدانند

کودکان مراقبت زیادی احتیاج دارند و به عنوان پدر و مادر شما تمام تلاش خود را می‌کنید تا همه چیز برای حفظ سلامت و رفاه فرزندتان محیا باشد. اما نوزادان توانایی صحبت کردن ندارند تا وضعیت خود را به ما بگویند و این شرایط والدین را در وضعیت دشواری قرار می‌دهد. اما اگر به نشانه‌های مختلف دقت کنید، متوجه می‌شوید که کودک در شرایط خوبی قرار دارد و سلامت است. امروز در کودکت در مورد نشانه‌هایی که هر پدر و مادری برای رفاه و سلامت فرزندشان باید بدانند، صحبت می‌کنیم.

نشانه های کودک سالم

به عنوان یک مادر شما همیشه نگران سلامتی فرزند خود هستید، اما از چه راهی متوجه می‌شوید که فرزندتان سالم است یا نه. در اینجا ما برخی نشانه‌ های کودک سالم را عنوان می‌کنیم تا این نشانه‌ها را در نوزاد خود ببینید.

بیشتر بخوانید: چگونه بفهمیم نوزاد به اندازه کافی شیر خورده است؟

۱ – اگر نوزاد شما به صورت مکرر درخواست شیرمادر دارد.

نوزادان با توانایی مکیدن متواد می‌شوند، به این معنی که به محض اینکه هر چیزی را در دهان نوزاد قرار دهید شروع به مکیدن آن می‌کند. اگر نوزاد شما توانایی مکیدن را به شکل کامل و درخواست تغذیه به صورت مکرر دارد، به این معنی است که نوزاد اشتهای خوبی برای شیر خوردن و سیستم گوارشی خوبی دارد. اگر در هنگام شیردهی صدای بلعیدن شیر را از دهان نوزادتان می‌شنوید یعنی فرزندتان به خوبی تغذیه می‌شود. نوزادان در حین شیردهی احساس خستگی می‌کنند و ممکن است بعد از شیرخوردن بخوابند.

۲ – اگر نوزاد با شنیدن صدای شما و حضورتان آرام می‌ شود.

نوزادتان ۹ ماه در رحم شما بوده و در تمام این مدت صدای شما بخش مهمی از وجود کودک شما بوده است. پس از به دنیا آمدن نوزاد، احتمالا به صدای شما توجه می‌کند و به آن عکس العمل نشان می‌دهد. این عکس العمل نشان می‌دهد که کودک شما در مسیر صحیح رشد عاطفی قرار دارد. اگر می‌توانید گریه نوزادتان را آرام کنید یا هر زمان که با او صحبت می‌کنید به شما توجه نشان می‌دهد، واضح است که نوزاد سالم است.

۳ – اگر ۴-۶ بار در روز نیاز به تعویض پوشک دارد.

بله، همچنین میزان ادرار و مدفوع نوزاد نشان می‌دهد که چقدر سالم است. مهم نیست که نوزاد از شیر مادر تغدیه می‌کند یا شیر خشک، به طور متوسط نوزاد باید ۴ تا ۶ بار در روز نیاز به تعویض پوشک داشته باشد. این یکی از نشانه‌های واضح است که نوزاد علاوه بر تغذیه خوب، به صورت کامل هیدراته شده است. همچنین نوزاد در هفته‌های اول پس از تولد افزایش وزن قابل توجهی دارد. در این صورت، اگر نوزاد میزان کمتری پوشک مرطوب می‌کند یا اینکه افزایش وزن قابل توجهی نشان نداده است، بدان معنی است که خوب تغذیه نمی‌شود. همچنین ادرار تیره در نوزاد نشان دهنده کمبود آب در نوزادان است.

بیشتر بخوانید: نکاتی که باید هنگام تعویض پوشک کودک حتما رعایت کنید

۴ – اگر کودک شما افزایش وزن و قد مناسب دارد.

هر بار که نوزاد را نزد پزشک می‌برید، دکتر وزن و قد نوزاد را اندازه‌گیری می‌کند. در شش ماه اول، نوزاد شما رشد سریعی دارد و به طور متوسط هر هفته ۱۵۰-۲۰۰ گرم افزایش وزن و ۱-۲ سانتی متر افزایش قد دارد. در حقیقت اگر کودک شما در ۵ ماهگی دو برابر وزن زمان تولد و در یک سالگی سه برابر وزن تولد خود را داشته باشد، کودک سالمی است. شما می‌توانید اطلاعات لازم در مورد وزن و قد  ایده‌آل فرزندتان را از پزشک بپرسید.

۵ – اگر نوزاد به شما نگاه می کند و لبخند می زند.

در یک ماهگی نوزاد توانایی نگاه کردن به شما و برقراری تماس چشمی را دارد. در دو ماهگی ممکن نوزاد به شما لبخند بزند و در چهار ماهگی با صدای بلند بخندد. ممکن است در پایان پنج ماهگی نوزاد در پاسخ به لبخند شما لبخند بزند. به محض اینکه نوزاد شروع به ساختن صداهایی از خود کرد، بدین معنا است که خود را برای گفتن اولین کلمات آماده می‌کند این نقاط عطف کوچک نشان دهنده این واقعیت هستند که نوزاد شما در راه درست در حال رشد کردن است. همچنین از محیط اطرافش آگاه است.

۶ – اگر نوزاد به محیط اطراف توجه نشان می‌ دهد.

در هنگام تولد دید نوزاد کامل نیست و همه چیز به نظر او تار و محو است. با این حال، همان طور که کودک شما رشد می‌کند، به محیط اطراف و وسایل اطرافش دقت می‌کند. در هنگام تولد، دید نوزاد تنها به ۲۰ تا ۳۰ سانتی متری اطرافش محدود می‌شود. اما دید او به تدریج افزایش پیدا می‌کند و نوزاد شروع به دنبال کردن و تمرکز بر روی اشیایی که دورتر هستند، می‌کند. بنابراین اگر نوزاد شما نگاهش به سقف خیره شده است، ممکن است توجه اش به حرکت پنکه سقفی جلب شده باشد. این نشانه ایی است که نوزاد شما به شکل سالم رشد می‌کند.

۷ – اگر نوزاد به صداهای جدید پاسخ می‌ دهد.

کودک شما قبل از تولد قادر به شنیدن است. به این معنی که او از زمانی که در رحم شما بوده توانایی شنیدن صداهای مختلف را دارد. با این حال، نوزادان توانایی تشخیص صدا را ندارند، اما همانطور که نوزاد شروع به رشد می‌کند، درک او از صداهای مختلف اطرافش بیشتر می‌شود. کم کم متوجه می‌شوید که نوزادتان به صدای موسیقی، تلویزیون و حتی صدای اسباب‌بازی‌ها هم واکنش نشان می‌دهد. هر بار که نوزاد صدای جدیدی می‌شنود، احتمالا به آن صدا واکنش نشان می‌دهد. که این نشانه خوبی از رشد سالم کودک است.

۸ – اگر مدفوع نوزاد به صورت منظم انجام می شود.

اگرچه ممکن است این حرف عجیب به نظر برسد اما مدفوع نوزاد نیز نشانه‌دهنده این است که کودک از لحاظ سلامتی در چه شرایطی قرار دارد. هر نوزاد توالی مختلفی برای دفع دارد. تا جایی که بعضی از آنها چند بار در روز و بعضی دیگر ممکن است یک بار در روز دفع داشته باشند. تا زمانی که مدفوع کردن نوزاد شما عادی است نیاز به نگرانی وجود ندارد، بدین معنی که مدفوع نرم باشد و نوزاد به راحتی بتواند عمل دفع را انجام دهد.

۹ – اگر نوزاد به خوبی می خوابد.

خواب برای رشد کودک بسیار مهم است. اگر نوزاد به خوبی بخوابد رشد خوبی هم خواهد داشت. همانطور که نوزاد رشد می‌کند، سیستم عصبی تکامل یافته او در برنامه های مختلف از جمله خواب به او کمک می‌کند. اگر نوزاد به خوبی بخوابد، به معنای خوشحالی و لذت بردن است و در نتیجه آن نشانه‌ایی از سلامتی است.

بیشتر بخوانید: میزان خواب در سنین مختلف کودکی تا ۱۸ سالگی چند ساعت است؟

۱۰ – اگر نوزاد قادر به تحمل وزن خود باشد.

هنگامی که کودک یک ماهه یا کمی بیشتر است، ممکن است بتواند سر خود را مدت کوتاهی بالا نگه دارد. و زمانی که به سه ماهگی نزدیک می‌شود، ممکن است بتواند روی شکمش بخوابد و مدت زمان بیشتری سر خود را بالا بگیرد. این یکی از نشانه‌های عالی برای این است که نوزاد بر روی عضلات خود کنترل دارد و در نتیجه سعی می‌کند حرکات مختلف را انجام دهد. احتمالا کودک در شش ماهگی توانایی غلت زدن به طرفین را پیدا می‌کند و با کمک می‌تواند بنشیند. در یک سالگی می‌تواند سینه‌خیز برود، بایستد و با کمک راه برود. این‌ها همه از نشانه‌های یک کودک سالم هستند.

برخی از علائمی که نشان می‌دهند کودک شما سالم است در اینجا عنوان شد. با این حال، اگر در هر یک از علائم دچار تأخیر رشدی شده‌اید، توصیه می‌شود که برای فهمیدن دلیل آن حتما به پزشک مراجعه کنید و اقدامات لازم جهت درمان فوری را انجام دهید.

سحر بهرامی

Share
Published by
سحر بهرامی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago