تربیت کودک

مهارت های ضروری زندگی و آموزش آنها به کودکان قبل از ترک خانه

احتمالا شما هم داستان‌های بسیاری در این باره شنیده‌اید که دانش‌آموزانی که در دبیرستان افراد موفقی بودند، به علت مدیریت نکردن زمان، از دانشگاه اخراج شده‌اند یا افراد تیزهوشی که، به علت مدیریت اشتباه مسائل مالی، دچار ورشکستگی‌های پی در پی می‌شوند. فرد متخصصی که والدینش برای گرفتن حقش اقدام می‌کنند، چون بسیار به آن‌ها وابسته است. بیشتر والدین موفقیت فرزندانشان را برابر با گرفتن نمرات عالی و موفقیت تحصیلی می‌دانند. اما بهتر است بدانید که یادگیری مهارت های ضروری زندگی مثل شستن لباس‌ها یا مدیریت مالی به اندازه موفقیت تحصیلی در پیشرفت و موفقیت کودکان نقش دارند. بدون داشتن مهارت‌های زندگی، حتی افراد تحصیل‌کرده با مدارج تحصیلی بالا در زندگی شخصی و کاری دچار مشکل می‌شوند.

در حالی که بسیاری از کودکان این مهارت‌ها را (مثل مهارت مدیریت زمان) در مدرسه یا کلاس‌های فوق برنامه مانند آشپزی و رانندگی می‌آموزند، اما برای تبدیل شدن به فردی خودساخته، به حمایت و تشویق والدین نیز نیاز دارند.

مهمترین مهارت های ضروری زندگی برای کودکان

پانزده مورد از مهارت‌های ضروری زندگی، که از منابع و کتاب‌های متنوعی گرفته شده است، در آموزش این مهارت‌ها به کودک به شما کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: راهنمای سنی برای آموزش مهارت های زندگی به کودکان

درک پول

اگر می‌خواهید به فرزندتان مهارتی را آموزش دهید که باعث موفقیت او در بزرگسالی شود، درباره پول به او آموزش دهید. غیر از تحصیلات، هیچ چیز دیگری مانند آموزش درک پول نمی‌تواند موفقیت کودک را در بزرگسالی تضمین کند. این مهارت شامل فهمیدن مواردی مانند مدیریت پول، اثر زمان بر سرمایه، راه‌های رسیدگی به بدهی و سرمایه‌گذاری برای اهداف بلندمدت است.

والدین، به محض اینکه فرزندشان توانایی صحبت کردن پیدا می‌کند، می‌توانند درباره درک پول و استفاده درست از آن آموزش‌هایی به او ارائه دهند. یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای یادگیری گفتگو کردن با کودک درباره پول است. وقتی آن‌ها کمی بزرگ‌تر شدند، به آن‌ها اجازه دهید پول خود را مدیریت کنند تا درباره به دست آوردن پول، نحوه کار کردن با آن، صرفه‌جویی و ذخیره کردن ثروت نکات لازم را یاد بگیرند.

یادگیری نحوه طبخ غذا

براساس پژوهش‌های انجام‌شده، افرادی که غذای خانگی مصرف می‌کنند افراد سالم‌تری‌اند و مصرف کالری آن‌ها کمتر است. بنابراین، با آموزش چگونگی طبخ غذا در خانه، می‌توانید به کودک در داشتن رژیم غذایی سالم در آینده کمک کنید. علاوه بر این،  غذای خانگی معمولا ارزان‌تر و به‌صرفه‌تر از غذاهای آماده است. بنابراین، با آموزش نحوه طبخ غذاهای خانگی، می‌توانید در حفظ پول و صرفه‌جویی به کودکان کمک کنید.

اولین گام برای آموزش مهارت آشپزی این است که از ایمن بودن کودکان در آشپزخانه اطمینان کامل داشته باشید، پس بهتر است ابزارهای امن و آسان در اختیار آن‌ها قرار دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، می‌توانید به کتاب آشپزی برای کودکان به نام‌ «آشپزی کودکان» به نویسندگی جین بال و ترجمه زهره زمانی نگاهی بیندازید.

انجام مستقلانه کارها

امروزه کارفرمایان درباره افرادی که تازه فارغ‌التحصیل و وارد بازار کار شده‌اند شکایت دارند، زیرا این افراد برای انجام کوچک‌ترین کارها نیاز به دستورالعمل‌های گام‌به‌گام دارند. بسیاری از این فارغ‌التحصیلان در خانواده‌هایی رشد کرده‌اند که والدین به طور مرتب آن‌ها را زیر نظر داشته‌اند و در تمام کارهای آن‌ها مداخله می‌کرد‌ه‌اند.

اگرچه مشارکت والدین تا حدی سودمند است، ولی بهتر است آن‌ها به فرزندانشان اجازه دهند مستقل باشند و بتوانند استعدادهای خود را شکوفا کنند. این کار باعث افزایش عزت نفس در آن‌ها می‌شود. انجام تکالیف مدرسه از جمله مواردی است که والدین تمایل به کمک دارند. اما تشخیص اینکه چه موقع خود را درگیر تکالیف فرزند کنند و چه موقع عقب‌نشینی کنند کمی برای والدین دشوار است. اگر هنوز نمی‌دانید چه زمانی و برای انجام چه کارهایی به کودک استقلال دهید، بهتر است از یک مشاور حوزه کودک کمک بگیرید.

آموزش نحوه برقراری ارتباط با افراد غریبه

کودکان در محیط اطراف خود با افراد غریبه زیادی مانند اساتید، مربیان، مشاوران، صاحب‌خانه، کارمندان فروشگاه‌ها، آرایشگران، پیشخدمت، مدیران و همکاران روبرو می‌شوند. کودک بالغ باید بداند که چگونه با افراد غریبه ارتباط برقرار کند و در چه جاهایی در صورت لزوم از خود حمایت کند. اگر کودکان به برقراری ارتباط با افراد تشویق نشوند و همیشه والدین به جای آن‌ها شروع به صحبت کنند، در مهارت ارتباطی دچار ضعف می‌شوند. این مورد در همه زمینه‌ها، به‌خصوص مصاحبه‌های شغلی، به‌شدت می‌تواند آن‌ها را دچار مشکل کند.

چگونه والدین فرزندان خود را درباره صحبت کردن با افراد غریبه راهنمایی می‌کنند؟ احتمالا روزانه در معرض اخباری قرار می‌گیرید که بیان‌کننده آسیب به کودکان به علت برقراری ارتباط با غریبه‌هاست، اما سعی کنید رویکرد متفاوت دیگری را امتحان کنید. به کودک آموزش دهید که همه غریبه‌ها افراد بدی نیستند. برای ‌مثال به او بگویید اگر در مکانی گم شد، از مادری که خودش کودکی هم‌سن او دارد یا از نیروهای پلیس کمک بخواهد.

بیشتر بخوانید: تشویق کودکان به انجام کارهای روزانه چقدر اهمیت دارد؟

مدیریت زمان

افراد بالغ زیادی هستند که همچنان نیازمند یادگیری مهارت مدیریت زمان‌اند. اما هر چه زودتر این مهارت آموزش داده شود، افراد در زندگی موفق‌تر خواهند بود. مدیریت زمان از جمله مهارت های ضروری زندگی است که کودکان برای داشتن برنامه‌ریزی خوب برای ورود به دانشگاه و همچنین اولویت‌دهی به پروژه‌های کاری و کسب موفقیت به آن نیاز دارند. اگرچه در ابتدا ممکن است برای بچه‌ها کناره‌گیری از برنامه‌ریزی برای کارهای روزمره وسوسه‌انگیز باشد، اما با یادگیری این مهارت، می‌توانند به صورت مستقل به مدیریت زمان بپردازند.

ایستادن روی پای خود

بزرگسالان اغلب در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرند که باید از خود حمایت کنند، مانند درخواست حقوق بیشتر از مدیر، اعتراض به رانندگان خاطی و همچنین اعتراض به پیشخدمتی که غذای اشتباه آورده است. این وضعیت گاهی ممکن است پیچیده‌تر باشد، اما تصور کنید کودکی هرگز فرصت تمرین و حمایت از خود را نداشته است. اگرچه گاهی حمایت والدین از فرزندان ضروری است، ولی حمایت از فرزندان نباید تبدیل به وظیفه آن‌ها شود.

والدین باید فرصت‌هایی را در اختیار بچه‌ها قرار دهند که استقلال و دفاع کردن از حقوق خود را یاد بگیرند. این فرصت‌ها به افزایش اعتماد به نفس بچه‌ها کمک می‌کند و موفقیت آن‌ها را در بزرگسالی رقم می‌زند. والدین می‌توانند، در صورت بروز مشکل برای کودکانشان، به حرف‌های آن‌ها گوش‌ دهند و آن‌ها را راهنمایی کنند. گاهی نیز کودکان نیاز داند تا درباره مشکلاتشان حرف بزنند تا به راه‌حل برسند.

این نکته را نیز در نظر بگیرید که کودکان در حال تماشای شما و یادداشت‌برداری از کارهایی هستند که در صورت نیاز برای حمایت از خود انجام می‌دهید. بنابراین، باید ابتدا خود مستقل باشید و بتوانید روی پاهای خود بایستید تا کودکانتان نیز از شما بیاموزند.

چگونگی مواجهه با شکست

شکست خوردن سخت است و برای والدین دیدن شکست فرزندشان سخت‌تر است. از آن سخت‌تر، در حاشیه نشستن و نگاه کردن به مشکلات و شکست‌های اوست، اما یادتان باشد شکست تجارب و درس‌های زیادی با خود به همراه دارد. وقتی والدین اشتباهات فرزندشان را تصحیح می‌کنند، اگرچه در لحظه فکر می‌کنند به او کمک کرده‌اند، اما در نهایت به او آسیب رسانده‌اند. کودکانی که هیچگاه با شکست مقابله نکرده‌اند، در بزرگسالی هنگام مواجهه با مشکلات در روابط یا محل کار، نمی‌توانند با آن‌ها مقابله کنند. همه تغییراتی که برای کودکان از نظر هیجانی، اجتماعی و فکری ایجاد می‌شود‌ به استقلال و توانایی آن‌ها در مواجهه و حل مشکل کمک می‌کند.

کار کردن در تابستان

اولین باری که فردی رزومه خود را برای کار ارسال می‌کند، با اهمیت سابقه کار آشنا می‌شود. نداشتن تجربه و سابقه کار قطعا در اولین مصاحبه دردسرساز است. متاسفانه نوجوانان، چون وقت خود را صرف فعالیت‌های پس از مدرسه و همچنین در تابستان صرف کلاس‌ها و سفرهای داوطلبانه می‌کنند، فرصتی برای کار نیمه‌وقت ندارند. از نظر یکی از استادان دانشگاه، متقاضیانی که در تابستان مشغول به کارند بسیار باتجربه‌تر و بهتر از افرادی‌اند که تجربه کار ندارند. سعی کنید در نوجوانی بچه‌ها را با مفهوم کار آشنا کنید.

آموزش شستشو و مرتب کردن لباس‌ها

برای بزرگسالان شستشوی لباس‌ها جزو مهارت های ضروری زندگی است. بهتر است کودکان را با شستشوی لباس‌ها و نحوه کار لباسشویی آشنا کنید. شستن لباس‌ها به تمرین نیاز دارد و والدین نمی‌خواهند دیگران فرزندانشان را، به علت ندانستن تفاوت خشک‌کن و لباسشویی، مسخره کنند. بهتر است والدین لیستی تهیه کنند از تمام کارهایی که کودکان برای مرتب کردن و شستن لباس‌ها نیاز دارند.

بیشتر بخوانید: مهارت های کودک ۱۰ ساله و آمادگی برای ورود به دنیایی جدی تر

مراقبت از وسایل

کی از باورهای رایج این است که منظم بودن باعث موفقیت افراد در کارها می‌شود. در حالی که بعضی از کودکان به طور ذاتی منظم‌اند، بعضی دیگر برای نظم دادن به وسایل و کارها به کمک والدین نیاز دارند. والدین می‌توانند با نوشتن چک‌لیست‌ها، خریدن قفسه‌ها و سبدها برای تقسیم‌بندی اسباب‌بازی‌ها و کتاب‌ها و برقراری برنامه منظم روزانه به کودکان در این امر کمک کنند.

آموزش نظافت منزل و مراقبت از آن

آموزش دادن به بچه‌ها در مورد تمیز کردن خانه و مراقبت از خانه یکی از بهترین مهارت های ضروری زندگی است. همانقدر که به اهمیت تمیز نگه داشتن خانه توجه می‌کنید، بهتر است کودکان را در نظافت خانه دخیل کنید. به بچه‌ها اجازه دهید در تمیز کردن خانه کمک کنند، این کار باعث می‌شود در مراحل بعدی زندگی، در نقش یک هم‌اتاقی یا همسر، مسئولیت‌پذیرتر شوند. علاوه بر کارهایی مثل شستن دستشویی یا جارو کردن خانه، کارهایی مثل ظرف شستن نیز باعث موفقیت تحصیلی، هیجانی و حرفه‌ا‌ی کودکان می‌شود.

آموزش نحوه درست پول خرج کردن

به نظر می‌رسد خرید کردن کار آسانی باشد. آنچه درباره خرید کردن در ذهن افراد است این است که به فروشگاه بروند، خرید کنند و بیرون بیایند. اما برای مهارت خرید خوب، لازم است پولتان را به‌خوبی مدیریت کنید.  آموزش صرفه‌جویی برای رسیدن به یک هدف، تعیین قیمت مناسب برای یک جنس و خرید معقول اجناسی که به حراج گذاشته شده‌اند به درک اهمیت پول کمک می‌کند. اگر والدین به کودکان فرصت ذخیره و مدیریت پول را بدهند، آن‌ها می‌توانند این مهارت‌ها را در خرید کردن یاد بگیرند.

آموزش رانندگی ایمن و مراقبت مناسب از ماشین

یک نوجوان حتی اگر ماشین هم نداشته باشد، بهتر است با اصول اولیه ماشین داشتن و رانندگی مانند چگونگی گاز یا بنزین زدن، کارهایی که باید برای تعویض روغن انجام داد و پنچرگیری تایر خودرو آشنا شود.

یادگیری شنا

بیشتر والدین، به‌خصوص آن‌هایی که اطراف رودخانه‌ها و دریا زندگی می‌کنند، شنا کردن را از جمله مهارت های ضروری زندگی فرزند خود می‌دانند. علاوه بر این، آموزش شنا و شنا کردن بر طول عمر افراد تاثیر بسزایی می‌گذارد. کودکان می‌توانند از ۱۸ ماهگی شنا کردن را یاد بگیرند، ساده‌ترین روش برای یادگیری شنا شرکت در دوره‌های آموزشی است.

استفاده از نقشه برای یافتن مسیرهای رفت و آمد

همه کودکان در شهر زندگی نمی‌کنند، ولی یادگیری مسیر رفت و آمد برای کودکان مفید است. والدین می‌توانند با دادن نقشه به کودک و آموزش دنبال کردن مسیر حمل و نقل به او کمک کنند. والدین می‌توانند در محله‌های امن شهر به کودک اجازه دهند به‌تنهایی سوار اتوبوس شود.

آزاده علی احمدی

Share
Published by
آزاده علی احمدی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago