مراقبت از نوزاد

رشد هفته به هفته کودک ؛ مراحل هفته ششم رشد کودک

اکنون در هفته ششم رشد کودک هستیم. تا اینجا کوچولوی دوست‌داشتنی ما زمان زیادی از زندگی‌اش را صرف ارتباط با شما کرده و تا حد زیادی به شما وابسته شده است. همچنین او به سرعت در حال رشد است. در ادامه بیشتر با جزئیات رشد و رفتار کودک در این هفته آشنا می‌شویم.

بیشتر بخوانید: رشد هفته به هفته کودک؛ مراحل هفته پنجم رشد کودک

هفته ششم رشد کودک

با گذشت چندین هفته از زندگی کودک، رشد او کاملا واضح است. حالا او کاملا قادر به تمایز وجود شما با دیگران است و با دیدن چهره و شنیدن صدایتان، احساس آرامش و اطمینان می‌کند. در این هفته شانس بیشتری دارید تا لبخند کودک را ببینید. اگر در هفته ششم رشد کودک لبخندش را نبینید، در هفته‌‌های آینده، حتما منتظر این اتفاق باشید.

نقاط عطف هفته ششم رشد کودک

در این هفته لازم است زمانی را برای بررسی دقیق وزن و قد کودک با پزشک هماهنگ کنید. وزن کودک از آخرین بررسی احتمالا حدود نصف تا یک کیلوگرم بیشتر شده است. پزشک، وزن کودک را دو بار کنترل می‌کند و تمام مفاصل دست، پا و ستون فقرات و ضربان قلب او را بررسی خواهد کرد. ممکن است پزشک سوالاتی درباره برنامه‌های روزانه کودک شامل خواب و غذای او و چگونگی حل مشکلات مربوط به مراقبت از او، بپرسد.

بهتر است به عنوان مادر، بررسی‌های لازم را در خانه انجام دهید تا راجع به سلامتی کودکتان اطلاعات دقیق‌تری داشته باشید. در این مرحله قوه شنوایی کودک به اندازه کافی رشد پیدا کرده است. او قادر به درک صدا‌های بیشتری نسبت به قبل است. به تدریج می‌توانید برای کودک موسیقی پخش کنید. حتما از موسیقی‌های آرام، شاد و گوش‌نواز استفاده کنید. استفاده از زبان بدن و نحوه برقراری ارتباط نوزاد با اطرافیان به ویژه مادر خود، به اوج خود می‌رسد. در این هفته کودک شروع به استفاده از عضلات صورت برای لبخند زدن می‌کند و شما طرحی از خنده را روی لب‌های فرزندتان می‌بینید.

بیشتر بخوانید: بررسی نقاط عطف رشد کودک چه قدر اهمیت دارد؟

تغذیه

در این مرحله میزان تغذیه کودک چند برابر شده است. کودک به مرور متوجه شده که قادر است از پستان دیگر شما هم تغذیه کند. نیاز کودک به تغذیه با شیر به شدت و دفعات مکرر هفته‌های قبل نیست و می‌توانید برای غذا خوردن او برنامه‌ای داشته باشید. در کودکانی که با شیشه‌شیر تغذیه می‌شوند، متوجه تغییر الگو‌های تغذیه‌ای آنها خواهید شد و شاید آنها بیشتر یا کمتر از قبل شیر بخورند.

خواب

الگو‌های خواب کودک در هفته ششم با هفته‌های گذشته فرق دارد. قبلا کودک بعد از چندین ساعت خواب طولانی، بیدار می‌شد و حدود نیم ساعت شیر می‌خورد و بازی می‌کرد. اگر چه این رفتار در این هفته ممکن است طبیعی باشد، اما لازم است که کودک را بخوابانید؛ زیرا هر روز به مقدار مشخصی خواب احتیاج دارد.

رفتار و اخلاق

به همان نسبت که کودک رشد می‌کند، باید لباس‌های جدید‌تری برای او تهیه کنید؛ چون لباس‌های قبلی برایش تنگ می‌شود. برخی از کودکان وزن بیشتری نسبت به سایرین دارند و برخی از آنها کمتر. مهم این است وزن کودک در یک محدوده طبیعی افزایش پیدا کند. اگر کودک در این هفته شما را می‌بیند، یعنی شما را تشخیص داده و به زودی لبخندش را مشاهده می‌کنید.

گریه کردن

در هفته ششم رشد کودک، زمان بیداری او بیشتر طول می‌کشد. در مدت بیداری احتمالا کودک احساس بی‌قراری و ناآرامی دارد و گریه می‌کند. اگر برنامه خواب یک کودک شش هفته‌ای به هم بخورد، احتمالا خواباندن او زحمت بیشتری دارد و کودک را آشفته می‌کند. گاهی وجود بیماری یا گرسنگی شدید موجب گریه و ناراحتی کودک می‌شود.

مراقبت‌های هفته ششم رشد کودک

  • میزان غذای کودک را با توجه افزایش تغذیه او با شیر مادر یا کاهش تغذیه از شیشه‌‌شیر محاسبه کنید
  • با توجه به چرخه متناوب و پراکنده خواب کودک، حواستان باشد که او به اندازه کافی بخوابد
  • اگر کودک با صدای بلند یا به طور مکرر گریه می‌کند، جای نگرانی وجود ندارد و می‌توانید با در آغوش گرفتن کودک، او را به راحتی آرام کنید
  • همیشه از این بابت که کودک در وضعیت بهداشتی مناسبی قرار دارد، اطمینان حاصل کنید
  • برای تقویت قوه شنوایی کودک، در ساعاتی از روز موسیقی پخش کنید تا از شنیدنش لذت ببرد

واکسیناسیون

در هفته ششم رشد کودک نباید دو واکسن مهم و حیاتی را فراموش کنید. یکی از واکسن‌ها، واکسن سه‌گانه (DPT) است. این سه واکسن کودک را از بیماری‌های مربوط به دستگاه تنفسی مانند سیاه‌سرفه محافظت می‌کند. واکسن دوم، واکسن فلج‌اطفال است.

بیشتر بخوانید: پنهان کردن اسباب بازی ؛ فراتر از یک سرگرمی ساده برای کودکان

بازی و فعالیت

کودمک در هفته ششم رشد قدرت بصری خوبی برای به یاد آوردن شکل‌ها و یا تولید صدا‌های مشابه دارد. می‌توانید تصاویر بزرگ و رنگی مجلات و روزنامه‌ها را به او نشان دهید. همچنین می‌توانید اشیای کوچک و حیوانات اسباب‌بازی را روی گهواره او قرار دهید تا بچرخد. کلمات ساده‌ای مانند آبی و زرد را بگویید و تلاش کودک را برای ادای این کلمات با غان و غون کردن، مشاهده کنید.

در این هفته او می‌تواند به مدت بیشتری روی شکم خود بماند. حالا بهترین فرصت برای انجام یک بازی با کودک است. در حالی که زیر کودک ملافه کوچکی قرار داده‌اید، او را روی تخت بخوابانید. همان‌طور که سرش را بلند می‌کند و سعی می‌کند از بازو‌هایش استفاده کند، ملافه را به طرف خود بکشید. این بازی، تصور حرکت را در ذهن او ایجاد می‌کند و او متوجه خواهد شد که چنین عملی با این روشبه حرکت او کمک می‌کند.

مراجعه به پزشک

  • اگر نشانه‌هایی از ناراحتی یا بهانه‌گیری در کودک مشاهده می‌کنید، هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید
  • دمای بدن کودک را کنترل کنید . اگر از ۳۷.۸ سانتی‌گراد بیشتر بود، لازم است به پزشک مراجعه کنید. هرگز بدون تجویز پزشک به کودک دارویی ندهید. همچنین در صورتی که کودک مثل قبل شیر نمی‌خورد و اشتها ندارد، لازم است با پزشک مشورت کنید.

حدود یک ماه و نیم است که با فرزند کودک در ارتباط بوده‌اید. پیوند عمیق او به شما باعث قوی‌تر شدن او خواهد شد. همان‌طور که میزان ارتباط او با شما افزایش پیدا می‌کند، برنامه‌های شخصی شما هم روی غلتک می‌افتد. فرزندتان از بودن کنار شما احساس آرامش و امنیت می‌کند و شما به راحتی می‌توانید به فعالیت‌های شخصی خودتان برسید. لطفا تجربه‌ها و دیدگاه خودتان را در این زمینه از طریق بخش نظرات این مقاله یا سایر شبکه‌های اجتماعی کودکت با سایر مادر‌ها در میان بگذارید.

نسترن خسور

Share
Published by
نسترن خسور

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago