مراقبت از نوزاد

رشد هفته به هفته کودک؛ مراحل هفته سیزدهم رشد کودک

ماه سوم از زندگی کودکتان سپری شده است و شما و فرزندتان در آغاز راه چهارماهگی او قرار دارید. به مرور کودک از شما و اطرافیانش کار‌های زیادی را یاد می‌گیرد و حضور شما و همسرتان را همه جا احساس می‌‌کند. تمام تجربه‌های کودک به مرور زمینه رشد و پرورش او را فراهم می‌کند. در ادامه بررسی رشد هفته به هفته کودک در این قسمت قرار است بیشتر با جزئیات هفته سیزدهم رشد کودک آشنا شویم.

بیشتر بخوانید: رشد هفته به هفته کودک؛ مراحل هفته دوازدهم رشد کودک

هفته سیزدهم رشد کودک

در هفته سیزدهم رشد کودک به همان نسبت که او با چهره‌‌های مختلف مواجه می‌شود، با مادرش ارتباط صمیمانه‌تری برقرار می‌کند. با رشد جنبه‌های اجتماعی کودک، او کشش بیشتری به منظور ارتباط با دیگران پیدا می‌کند. لبخند روی صورت کودک، یک خوشامدگویی فوق‌العاده است که تا به حال ندیده‌اید و نمی‌توانید در برابر نبوسیدنش، مقاومت کنید. گریه کردن و تولید صدا‌های مختلف در جریان مکالمه‌های طولانی با او تبدیل به یک عادت همیشگی در کودکب شده است. به عنوان مادر، می‌توانید شب‌ها با خیال راحت بخوابید، چون کودک تمایل بیشتری به چرت زدن در طول شب دارد.

نقاط عطف هفته سیزدهم رشد کودک

برای رشد حواس کودک در مقایسه با افراد بزرگسال، نیاز به سپری شدن سه ماه یا بیشتر از زندگی است. البته ممکن است نیاز به گذشت زمان بیشتری وجود داشته باشد، اما در هفته سیزدهم رشد کودک او، قدرت بینایی بهتری نسبت به قبل دارد. کودک شما قادر به تمرکز است و مفهوم عمق، فاصله، دوری و نزدیکی را بیشتر متوجه خواهد شد. اگر بتواند درست بنشینید می‌تواند حرکت شما در حالی که از او دور شده‌اید، ببیند. کوچولوی شما رنگ‌ها را تشخیص و برخی از آنها را نسبت به بقیه ترجیح می‌دهد. اگر در گوشه‌ای از خانه آهنگی پخش کنید، کودک سرش را می‌چرخاند تا ببیند آهنگ از کجا پخش می‌شود.

از لوسیون‌هایی که بوی گل دارد، برای مرطوب کردن بدن کودک استفاده کنید تا واکنش کنجکاوانه و حالت پرسش‌برانگیز صورت او را از شنیدن از این رایحه ببینید. همراه با حواس کودک، اندام او هم شروع به رشد می‌کند. به زودی متوجه می‌شوید که او می‌تواند به طور جداگانه روی انگشتان دستش کنترل داشته باشد. اگر چه نمی‌تواند به طور درست و کامل وسیله‌ای را در دستانش نگاه دارد، اما مدام کف دست و انگشتانش را برای کشف و شناخت اشیا به حرکت در می‌آورد. کودک مطمئنا از شنیدن صدای خودش بسیار شگفت‌زده می‌‌شود. داشتن مکالمات طولانی و آزمایش تن صدا‌های مختلف می‌تواند یک روز هیجان‌انگیز را برای کودکتان بسازد.

بیشتر بخوانید: حمام کردن کودک؛ خطرات و توصیه هایی که والدین باید به آن توجه کنند

تغذیه

در هفته سیزدهم رشد کودک می‌توانید الگویی برای تغذیه او فراهم کنید. از این طریق تغذیه کودک هم برای شما، هم برای فرزندتان آسان و راحت خواهد شد. به کمک این الگو، تغذیه کودک کارایی بیشتری خواهد داشت و شما از نیاز یا عدم نیاز فرزندتان به شیر خوردن مطلع می‌شوید.

خواب

رشد سریع کودک باعث می‌شود که او شب‌ها هم نیاز به تغذیه پیدا کنید. کودکانی که از پستان مادر تغذیه می‌شوند نسبت به کودکانی که از شیر‌خشک تغذیه می‌کنند، در طول شب نیاز بیشتری به شیر دارند.

برنامه منظم روزانه

حدود سه ماه از زندگی فرزندتان می‌گذرد و شما به عنوان مادر و نزدیک‌ترین فرد به کودک می‌دانید که فرزندتان چه تقاضا و عادتی دارد. این هفته هم می‌تواند شروع یک برنامه همیشگی باشد. والدین خوش‌شانس کسانی هستند که کودکشان بدون هیچ مشکل و زحمتی، چرخه خواب و تغذیه‌شان روی یک روال همیشگی و عادی قرار می‌گیرد. بقیه والدین باید به تدریج تلاش کنند تا کودک به الگوی منظم خواب و تغذیه و سایر فعالیت‌های مربوط به رشد عادت کند. همان‌طور که کودک بزرگ می‌شود، زمان تغذیه را به اراده خود انتخاب می‌کند.

ممکن است در حال حاضر زمان خاصی برای تغذیه کودک وجود داشته باشد، اما به مرور کودک شیر خوردن را رد کند، چون گرسنه‌اش نیست. تا زمانی که کودک کاهش وزن نداشته باشد، مشکلی وجود ندارد. برای کودکانی که فاصله بین دو نوبت تغذیه آنها زیاد است، شکاف زمانی سه تا چهار ساعت مناسب است. این به شما کمک می‌کند که به راحتی به کودک شیر دهید، او را بخوابانید و خودتان استراحت کنید. تغییرات زیاد باعث ناآرامی کودک شما خواهد شد. بنابراین زمانی که کودک بداند چند ساعت بعد از تغذیه، نوبت بعدی غذا خوردن فرا می‌رسد، با خیال راحت می‌خوابد.

بیشتر بخوانید: راهنمایی برای مراقبت از پوست نوزاد به شکل درست

مراقبت‌های ویژه هفته سیزدهم رشد کودک

  • از پوست کودک مراقبت کنید. حواستان باشد که پوست او بیش از حد خشک و شکننده نباشد. در صورت لزوم از مرطوب‌کننده‌ها استفاده کنید.
  • کودک را به باغ و پارک بیاورید تا از نزدیک گل‌ها و گیاهان را ببینید. می‌توانید صبح‌ها برای پیاده‌روی بیرون بروید و اجازه دهید فرزندتان با کودکان دیگر ارتباط برقرار کند.
  • الگو و برنامه منظمی برای خواب کودک تهیه کنید و تلاش کنید تا کودک سر ساعت منظمی بخوابد و این برنامه را برای تمام فعالیت‌های کودک در نظر بگیرید تا کودک بر اساس آن پیش رود.

واکسیناسیون

با پایان ماه سوم از زندگی کودک و شروع ماه چهارم باید نوبت دیگری از واکسن‌های او را شروع کنید. این واکسن‌ها شامل واکسن‌های خوراکی و تزریقی است. یکی از این واکسن‌ها DTaB/IPV/Hib (دیفتری، کزاز، سیاه‌سرفه، فلج‌اطفال و آنفولانزای هموفیلوس) است که برای جلوگیری از ابتلای کودک به فلج اطفال و دیفتری تزریق می‌شود. واکسن بعدی، MenC است. این واکسن برای جلوگیری از ابتلای کودک به بیماری مننژیت نوع C (مننژیت و سپتیسمی) تزریق می‌شود. واکسن بعدی، روتاویروس است که به صورت خوراکی است.

بازی و فعالیت

حس شنوایی کودک بسیار حساس شده است. او علاوه بر تشخیص صدا‌ها و آهنگ‌ها متوجه شده که صدای مشابهی را می‌توان در قالب نت‌های مختلف منتشر کرد. می‌توانید به جای پخش آهنگ‌های ساده او را به آشپزخانه ببرید تا با طیف وسیعی از آوا‌ها آشنا شود. از ظروف مختلف آشپزخانه، ظروف پلاستیکی و فلزی استفاده کنید. با یک قاشق یا چوب کوچک روی وسایل ضربه بزنید تا صدای آن را بشنود. صدا‌های مختلف کودک شما را هیجان‌زده می‌کند. بچه‌ها آب را دوست دارند، وان حمام را از آب پر کنید. کودک را درون آب قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که سر کودک بالا قرار دارد. دستتان را زیر سر کودک قرار دهید. کمی آب روی بدن او بپاشید. مدتی به کودک فرصت دهید تا متوجه شود با پاهایش می‌تواند آب را بپاشد.

تماس با پزشک

کودکان حوالی این ماه ممکن است دچار برفک شوند. این بیماری به شکل برجستگی‌های سفید‌رنگی روی دهان و زبان کودک ظاهر می‌شود. برفک می‌تواند از نوزاد به مادر در جریان شیر‌دهی از طریق پستان منتقل شود و نوک پستان مادر را درگیر کند. ممکن است در هفته سیزدهم رشد کودک با موارد جدید و بی‌سابقه‌ای در طول روند رشد کودک و مراقبت از او مواجه شوید. ضمن حفظ خونسردی، در این مورد با متخصص کودک مشورت کنید.

اگر پیشنهاد یا دیدگاهی در این زمینه دارید، لطفا آن را از طریق بخش نظرات این مقاله یا سایر شبکه‌های اجتماعی کودکت با سایر مادران در میان بگذارید.

نسترن خسور

Share
Published by
نسترن خسور

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

1 ماه ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago