مراقبت از نوزاد

رشد هفته به هفته کودک ؛ مراحل هفته بیست و نهم رشد کودک

در این هفته کودک شما کاملا به محیط اطرافش آشنایی پیدا کرده است و می‌تواند به محرک‌های بیرونی مانند صدا به راحتی واکنش نشان دهد. در ادامه قرار است بیشتر با جزئیات هفته بیست و نهم رشد کودک و مراقبت از او آشنا شویم.

بیشتر بخوانید: رشد هفته به هفته کودک؛ مراحل هفته بیست و هشتم رشد کودک

هفته بیست و نهم رشد کودک

در هفته بیست و نهم رشد کودک او نسبت به هفته‌های گذشته بزرگ‌تر و باهوش‌تر شده است. جنبه‌های رشد کودک بسیار زیاد و متنوع است. برجسته‌ترین آنها دندان‌های شیری کودک است که حضور آنها را در جهان احساس می‌کند. کوچولوی شما احتمالا سه دندان کوچک خواهد داشت. احتمالا بعضی از آنها کج شده‌اند و مرتب نیستند. البته جای نگرانی وجود ندارد؛ به مرور و در طول زمان به حالت عادی خود بر می‌گردد. با تمرینات منظم هماهنگی دست و چشم آنها بهتر شده است. با تمام توانش سینه‌خیز راه می‌رود و قدرت پا‌هایش بیشتر از قبل شده است. این پیشرفت‌ها فقط از نظر جسمی نیست. او احتمالا توان درک معنی کلماتی مانند بله و نه را دارد. تعجب نکنید اگر کودک به طور شفاهی نسبت به آنها پاسخ دهد. با این حال این پاسخ ممکن است در اکثر موارد صحیحی نباشد. همچنین آماده این باشید که نسبت به شرایط  مختلف، حالت‌هایی مثل غم و شادی را در او ببینید. در هفته بیست و نهم رشد کودک آگاهی آنها از محیط پیرامون افزایش پیدا کرده است و می‌توانند تفاوت بین شب و روز را متوجه شوند.

نقاط عطف هفته بیست و نهم رشد کودک

  • سیستم عضلانی آنها قوی شده که نه تنها می‌توانند به درستی بنشینند، بلکه قادر به ایستادن هم هستند. البته این ایستادن محدود و مشروط به حمایت‌های شما است. اگرچه ممکن است برخی از بچه‌ها در این هفته بدون کمک شما بایستند، بعید نیست که حتی بتوانند راه بروند و گشت و گذار کنند.
  • دایره واژگان آنها در سطح ابتدایی قرار دارد حتی برخی از ناظران و شنوندگان ممکن است آن را نادیده بگیرند. با این حال باید بگوییم اگر واژه مبهمی از زبان کودک خود بشنوید، گمان نکنید که اشتباه نکرده‌اید؛ زیرا این زبان مخصوص کودک بیست و نه هفته‌ای شما است. در واقع این مسئله به آن معنی است که کودک در حال گشودن راه‌های ارتباطی خود برای آینده است.
  • برخی از کودکان این هفته ممکن است ناآرام و بهانه‌جویی کنند. در واقع کودکان در حال یادگیری مفهوم جدایی و فاصله بین خودشان و مادرشان هستند. دو نظر در این مورد وجود دارد؛ عده‌ای می‌گویند اجازه دهید که کودک گریه کند و گریه به ایجاد استقلال در او کمک می‌کند در حالی که عده دیگر این باور را دارند که رسیدگی فوری به نیاز‌های عاظفی کودک فواید بلند‌مدتی خواهد داشت.

تغذیه کودک

کودک شما در این هفته بیشترین رشد ممکن را دارد. تغذیه با شیر مادر برای برخی از کودکان در حال پایان یافتن است و برای عده‌ای خاتمه یافته است. ممکن است این هفته یک رژیم غذایی جامد و پوره را برای تغذیه کودک شروع کنید. از طرفی وقت آن رسید که غذا‌های انگشتی را شروع کنید. غذا‌های سالم شامل سبزیجات پخته را این هفته امتحان کنید. به عنوان والدین کودک خوراکی‌های سالم با طعم‌ها و رنگ‌های متفاوت در اختیار کودک قرار دهید و به کودک این امکان را دهید که از بین آنها انتخاب کند. حواستان باشد که کودک هنوز این  هفته رفلاکس گگ قوی دارد. ممکن است گاهی این حالت با خفه شدن اشتباه گرفته شود. این موضوع را هنگام غذا خوردن کودک در نظر بگیرید.

خواب کودک

یک کودک بیست و نه هفته‌ای ممکن بی وقفه و به مدت طولانی بخوابد. با این حال او به علت‌های مختلفی ممکن است از خواب بیدار شود. علت‌های آن از قرار زیر است؛

    • در آوردن دندان: همان طور که کودک شروع به درآوردن دندان می‌کند. او دردی را به علت رویش دندان‌هایش احساس می‌کند و این درد‌ها در طول شب او را بیدار می‌کند.
    • گریه به خاطر غذا: شاید باورتان نشود که کودکتان در این هفته شب‌ها برای خوردن غذا بیدار شود. باید این واقعیت را قبول کنید که می‌بایست به تدریج کودک را از شیر بگیرید.
    • رشد فیزیکی: همان‌طور که کودک بزرگ می‌شود و رشد می‌کند، این تغییرات روی مغز او تاثیر می‌گذارد. مثلا وقتی کودک یاد می‌گیرد که چهار دست و پا راه برود، این مسئله روی خواب او تاثیر می‌گذارد.

بیشتر بخوانید: آیا چهار دست‌ و پا رفتن برعکس نوزاد مشکلی دارد؟

مراقبت‌های هفته بیست و نهم رشد کودک

  • سعی کنید واکر کودک در اختیار فرزندتان قرار ندهید؛ اگر چه استفاده از واکر می‌تواند کار شما را راحت کند اما این وسیله مانع از تقویت عضلات کودک خواهد شد و راه رفتن او را به تاخیر می‌اندازد. مشکل دیگر استفاده از واکر وقوع حادثه پیش‌بینی نشده است. مثلا ممکن است کودک به کمک واکر نزدیک پله‌ها شود و اتفاق ناگواری برای او بیفتد.
  • ممکن است کنجکاوی در هفته بیست و نهم رشد کودک باعث شود که او ناگهان سراغ وسایل و ظروف شیشه‌ای و چینی رود و آنها را بردارد و شکستن آنها باعث آسیب زدن به او شود.
  • اطمینان حاصل کنید که تمام کابینت‌ها، قفسه‌ها و کمد‌ها و را بسته‌اید و در آنها قفل کرده‌اید و وسایل گران‌قیمت را از دسترس بچه‌ها دور نگاه داشته‌اید.
  • به خاطر درآوردن دندان، ممکن است کودک دچار تب خفیفی شود. می‌توانید به دکتر مراجعه کنید یا با دادن خوراکی‌های سرد و خنک، التهاب لثه و تب او را کم کنید.
  • تمام اتصالات الکتریکی را پوشش دهید تا جریان خطرناک الکتریسیته کودک را در معرض خطر قرار ندهد.
  • مواردی وجود دارد که شما باید قاطعانه نه بگویید. البته گفتن بیش از حد نه ممکن است آنها نسبت به این کلمه حساس و از آن متنفر کند یا آن را نادیده بگیرد.

واکسیناسیون

برخی از واکسن‌های این هفته عبارتند از: DTaP، هپاتیت ب، Hib و روتاویروس که باید حواستان به آن باشد.

بازی و فعالیت

شنا

آیا می‌دانستید که بچه‌ها خیلی شنا کردن را دوست دارند؟ این مسئله به بهبود تعادل، هماهنگی عضلات و رشد آنها کمک می‌کند. چند مسئله است که باید به آن توجه کرد: اول اینکه درجه آب نباید کمتر از ۲۹ درجه سانتی‌گراد باشد ممکن است باعث لرزش کودک شود. دوم اینکه فقط برای ده دقیقه کودک را داخل آب قرار دهید که این مدت می‌تواند تا ۳۰ دقیقه هم طول بکشد. زمانی که لرزش آنها را می‌بینید، باید از آب بیرون بیایند. بعد از خارج کردن آنها، با حوله کاملا خشکشان کنید و یک بطری شیر گرم به آنها دهید.

توپ، کجاست؟

این یک بازی ساده است که به راحتی می‌توانید آن را در خانه انجام دهید و به بهبود تشخیص بصری فرزندتان در هفته بیست و نهم رشد کودک کمک می‌کند. توپی را انتخاب کنید که کودک به آن علاقه دارد و بعد آن را زیر پوششی، قائم کنید. جایی که توپ را پنهان کرده‌اید، نباید خیلی دور از دسترس و پیچیده باشد. لحظه‌ای که کودک توپ را می‌بیند، هیجان زده خواهد شد.

بیشتر بخوانید: آموزش تفسیر زبان بدن کودک

مشورت با پزشک

  • کودک هیچ هیجان و واکنشی نسبت به سایرین نشان نمی‌دهد.
  • کودک تب بالایی دارد، اما به مرور فرو‌کش پیدا نمی‌کند.
  • خیلی صحبت نمی‌کند و بیشتر از اینکه بازیگوش و فعال باشد، منزوی و ساکت است.

اگر فرزندتان در هفته بیست و نهم رشد خود قرار دارد، شاید خواندن این مقاله راهکار‌های مفیدی برای مراقبت و کمک به رشد بهتر جسمی و ذهنی او در اختیارتان گذاشته باشد. اگر تجربه‌ای در این زمینه دارید، لطفا از طریق بخش نظرات این مقاله یا سایر شبکه‌های اجتماعی کودکت با ما در میان بگذارید.

نسترن خسور

Share
Published by
نسترن خسور

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago