مراقبت از نوزاد

رشد هفته به هفته کودک؛ مراحل هفته بیست و دوم رشد کودک

در هفته بیست و دوم رشد کودک به احتمال زیاد او می‌تواند در اطراف خود حرکت کند و با جهان پیرامون‌اش بیشتر آشنا شود. از طرفی نقاط عطف رشد کودک نوعی راهنما محسوب می‌شود، نه طرحی مشخص برای رشد کودک. برای همین ممکن است این نقاط عطف، کمی دیر یا زود اتفاق بیفتد، اما به هر حال مشخص خواهد شد.

بیشتر بخوانید: رشد هفته به هفته کودک؛ مراحل هفته بیست و یکم رشد کودک

هفته بیست و دوم رشد کودک

در هفته بیست و دوم رشد کودک متوجه جهش رشدی چشمگیری در او نسبت به پنج هفته پیش که او را تازه به خانه آورده بودید، خواهید شد. در این هفته کودکان بیشتر حرکت و فعالیت می‌کنند. آنها قادر‌اند روی شکمشان غلت بزنند و به سرعت روی زمین حرکت کنند و چهار دست و پا راه بروند. اگر کودکتان شروع به غلت زدن روی زمین کرده و تند و تیز به سمت جلو می‌رود، باید حواستان به وسایل روی زمین، باشد. چون کودک تمایل دارد هر چیزی که به دستش می‌رسد بردارد و در دهانش بگذارد.

با توجه به رشد فیزیکی کودک، وزن کودک در هفته بیست و دوم نسبت به هفته‌های اول چند برابر شده است. کودک شما قادر است اشیا را با انگشتانش حرکت دهد و شیشه شیر خود را با دستانش نگاه دارد. مغز کودک در این هفته به سرعت در حال رشد است و درک او در این سن از محیط پیرامونش بسیار زیاد است.

نقاط عطف رشد هفته بیست و دوم رشد کودک

  • در این سن کودک قادر است اشیا را بردارد و مقابل خودش قرار دهد.
  • قادر به نگاه داشتن شیشه‌شیر است، اما هنوز به تنهایی قادر به خوردن شیر نیست.
  • اگر چیز دیگری غیر از شیر مادر به کودک دهید، او قادر است آن را از دهانش بیرون بیاورد و دوباره آن را به دهانش ببرد، اگر چه این امر به ندرت اتفاق می‌افتد.
  • کودک را همیشه در حال حرکت و جنب و جوش و فعالیت مشاهده می‌کنید. در این سن، او لحظه‌ای آرام و قرار ندارد.

تغذیه

ممکن است وسوسه شوید برای رفع گرسنگی کودک، علاوه بر شیر مادر، غذا‌های جامد را در برنامه‌های غذایی او بگنجانید. واقعا مهم است که شیر مادر را به عنوان منبع اصلی تغذیه کودک در نظر بگیرید. زیرا شیر مادر تمام نیاز‌های تغذیه‌ای کودک را برآورده می‌کند. شیر مادر سیستم ایمنی بدن کودک را تقویت می‌کند و رشد او را بهبود می‌بخشد. همچنین شیر مادر و تا اندازه‌ای شیر‌خشک دارای میزان مناسب و متعادلی از مواد مغذی است که به رشد مغز و عضلات کودک کمک می‌کند.

سیستم گوارشی کودک هنوز به اندازه کافی قوی نشده تا بتواند مواد موجود در غذا‌های جامد را هضم کند. اگر به کودک شیر‌خشک می‌دهید باید میزان شیر را به تدریج افزایش دهید؛ در حالی که در تغذیه با شیر مادر چنین امری لازم نیست. در تغذیه با شیر مادر کودک فرصت و اختیار بیشتری برای خوردن شیر طبق میل خود دارد. از طرفی شیر مادر بر خلاف شیر‌خشک، حاوی هورمون‌هایی مان لپتین، آدوپنکتین، کولسیستوکینین است که این هورمون‌ها به متابولیسم و سوخت و ساز کودک کمک خواهد کرد. همچنین شیر مادر به خواب راحت کودک کمک می‌کند.

خواب

کودک شما در مرحله ابتدایی سینه‌خیز رفتن است. البته ممکن است در این هفته کاملا در این حرکت مهارت پیدا کرده باشد. در هفته بیست و دوم رشد کودک او احتمالا از خواب بیدار می‌شود. در این هفته عضلات کودک در حال قوی شدن برای سینه‌خیز و چهار دست و پا رفتن است. برای آماده‌سازی نیاز به تمرین وجود دارد که اکثر این تمرین‌ها در طول خواب انجام می‌شود. بنابراین کاملا عادی است که والدین هر زمانی که کودک از خواب بیدار می‌شود، او را در وضعیت متفاوتی ببینند.

واکسیناسیون

پزشک کودک شما احتمالا یک برنامه چکاپ در حدود شش ماهگی تنطیم می‌کند. واکسن‌های این هفته علیه هپاتیت ب، کزاز، دیفتری و سیاه‌سرفه در نظر گرفته شده است. واکسن PCV کودک را در برابر عفونت گوش، پنومونی و مننژیت محافظت می‌کند. واکسن روتاویروس برای جلوگیری از ابتلای کودک به آنفولانزای معده تجویز می‌شود. همچنین واکسن (HIB) برای جلوگیری از عفونت هموفیلوس آنفولانزای نوع ب در نظر گرفته می‌شود. این ویروس ممکن است باعث ابتلای کودک به اپی گلوتیت یا پنومونی شود.

بیشتر بخوانید: فلج اطفال چیست و چرا تزریق واکسن فلج اطفال ضروری است؟

مراقبت‌های هفته بیست و دوم بارداری

  • همیشه وسیله‌ای برای سرگرم کردن کودک در دسترس داشته باشید، مانند اسباب‌بازی جویدنی یا یک صندلی فنری تا زمانی که می‌خواهید استراحت کنید برای لحظاتی خیال شما راحت باشد.
  • پیوند عمیق بین مادر و کودک عالی است؛ اما نباید انتظار داشته باشید که کودک همیشه شما را در کنار خود بپذیرد. زمانی که فکر می‌کنید خسته است، بگذارید چرت بزند.
  • در سریع‌ترین زمان ممکن خانه را برای محافظت از کودک بازیگوشتان ایمن‌سازی کنید. ابتدا از اشیای نزدیک گهواره یا تخت‌خواب او شروع کنید.

بازی و فعالیت

دو بازی جذاب وجود دارد که در هفته بیست و دوم رشد کودک می‌توانید آن را امتحان کنید.

خرس عروسکی من کجاست؟

این بازی شناخت و درک کودک را از جهان اطراف خود بهبود می‌بخشد. خرس عروسکی کودک را زیر آخرین لایه از پنج لایه پارچه یا لباس مخفی کنید و یکی، یکی لایه‌ها را بردارید تا به خرس عروسکی برسید. کودک از دیدن خرس عروسکی‌اش احساس خوبی خواهد داشت.

شکار گنج

هر بار که بیرون می‌روید بیا به مکان‌های خاص مراجعه می‌کنید، یک سبد همراه خود داشته باشید. وقتی چیز زیبایی مانند گل می‌بینید، آن را به کودک نشان دهید و در سبد خرید و مقابل چشم او قرار دهید. همین‌طور که حرکت می‌کنید، کودک به اشیایی اشاره می‌کند، آنها را بردارید و داخل سبد بگذارید تا از دیدنشان لذت ببرد.

بیشتر بخوانید: آیا چهار دست‌ و پا رفتن برعکس نوزاد مشکلی دارد؟

مراجعه به پزشک

به عنوان مادر باید روی غریزه مادرانه خود حساب کنید و بیش‌تر از هر چیز به آن اعتماد داشته باشید. اگر در هفته بیست و دوم رشد کودک متوجه نشانه‌های هشدار‌دهنده‌ای در بدن او شده‌اید، با پزشک مشورت کنید. اگر علائم واکسیناسیون بیش از اندازه طول کشید، در اسرع وقت در با پزشک تماس بگیرید.

جنب و جوش و کنجکاوی کودک در این هفته بسیار زیاد شده است. باید این هفته حواستان به کار‌های کودکتان باشد. اگر نیاز به استراحت دارید، می‌توانید از یکی از دوستان یا آشنایان خود تقاضا کنید تا در مراقبت از کودک، به شما کمک کند. پیشنهاد و تجربه‌های خودتان را در این زمینه از طریق شبکه‌های اجتماعی کودکت با ما در میان بگذارید.


نسترن خسور

Share
Published by
نسترن خسور

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago