تغذیه

چاقی دوران کودکی ؛ با عوارض جسمی و روحی این اپیدمی جهانی آشنا شوید

تشویق کودکان برای داشتن تغذیه سالم و مناسب بسیار چالش برانگیز است. بر اساس گزارش مراکز مدیریت و پیشگیری بیماری ایالات متحده آمریکا (CDC) عوارض چاقی حدود ۱۳/۷ میلیون کودک و نوجوان را در این ایالت تحت تاثیر قرار داده است. در حال حاضر چاقی کودکان به مرز اپیدمی رسیده است. عوارض چاقی دوران کودکی به سه دسته تقسیم می‌شود: ذهنی، فیزیکی و اقتصادی که در ادامه به آن می‌پردازیم.

عوارض جسمی چاقی دوران کودکی

بیشتر بخوانید: والدین چگونه می‌توانند کودکان را از خوردن تنقلات شیرین منصرف کنند؟

در تحقیقاتی که اخیرا روی ۴۳۰۰۰ کودک و نوجوان در فاصله سنی ۱۰ تا ۱۷ انجام شده است، محققان ارتباط تازه‌ای بین چاقی کودکان و بیماری‌های مزمنی مانند بیش‌ فعالی کودکان، اختلالات یادگیری، عفونت گوش، آلرژی، آسم و سردرد یافته‌اند. کودکان چاق در معرض اختلال وقفه تنفسی در خواب، حمله قلبی، عفونت گوش، سردرد، سکته مغزی و هیپرلپیدمی قرار دارند. مشکلات مربوط به صفحات رشد استخوان، بیماری کبد، بیماری رفلاکس معده (GERD) و برخی از انواع سرطان در کودکان با چاقی آنها در ارتباط است.

عوارض روحی چاقی دوران کودکی

چاقی دوران کودکی عوارض روحی بسیاری برای کودکان دارد. در فرهنگی که لاغری ارزش تلقی می‌شود، کودکان شش ساله هم در معرض کلیشه‌های منفی افزایش حتی چند کیلو وزن اضافی قرار دارد. آنها ممکن است در جامعه به علت چاقی در معرض تمسخر سایرین قرار بگیرند. کودکان چاق اعتماد به نفس کمتری دارند و همین مسئله باعث عملکرد تحصیلی ضعیف آنها می‌شود. این کودکان همواره در معرض آزار و اذیت دوستان و همسالان خود قرار می‌گیرند . همچنین افسردگی یکی از دیگر از عوارض چاقی است. بررسی‌‌ها نشان می‌دهد که کودکان چاق کمتر در دانشگاه‌های معتبر پذیرفته می‌شوند یا کار مناسب‌تری نسبت به سایر بچه‌ها پیدا می‌کنند.

پیامد‌های اقتصادی چاقی دوران کودکی

در این میان باید هزینه‌های مستقیم مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی، آزمایش‌ها و خدمات پزشکی را در نظر گرفت. هزینه‌های غیر مستقیم شامل کاهش بهره‌وری، افزایش غیبت و مرگ زود‌رس است. محققان می‌گویند بیش از ۱۴۷ میلیارد دلار سالانه صرف هزینه‌های مستقیم و غیر مستقیم چاقی کودکان می‌شود.

چراغ راهنمای تغذیه‌ای

بیشتر بخوانید: آیا می دانید مقدار غذای مورد نیاز کودک در سنین مختلف چه قدر است؟

می‌توانید به کمک یک چراغ راهنمای تغذیه‌ای سلامتی را برای کودک خود به ارمغان آورید. غدا‌های سبز رنگ ارزش غذایی بالا و چربی و کالری کمتری دارند. بیشتر غذا‌های سبز‌ رنگ دارای مواد مغذی مانند فیبر و پروتئین هستند. غذا‌های سبز‌ رنگ شامل ماست کم‌چرب، نان گندم کامل و غلات هستند. کودک شما باید در هر وعده یا میان‌وعده از این مواد غذایی مصرف کند.

میزان کالری غذا‌هایی با رنگ زرد متوسط است؛ اما میزان چربی آن نسبت به غذا‌های رنگ سبز بیشتر است. نمونه‌هایی از غذا‌های رنگ زرد شامل روغن زیتون، بستنی، ناگت مرغ و گوشت گاو است. غذا‌های نور قرمز باید دو بار در هفته مصرف شوند. آنها به طور طبیعی چربی و قند بسیاری دارند. کیک‌ها، شیرینی‌ها، غذا‌های سرخ‌شده و پیتزا از جمله این مواد غذایی هستند. کودک شما فقط با مصرف دو بار در هفته از این مواد غذایی می‌تواند سلامتی خود را حفظ کند.

با توجه به شاخص توده بدنی کودک می‌توانید یک رژیم غذایی مناسب برای او در نظر بگیرید. برای کودک پسر و دختر با شاخص بدنی کمتر از ۱۷/۳ می‌توانید دو ماده غذایی رنگ سبز برای صبحانه، یک ماده غذایی رنگ سبز برای میان‌وعده صبح، چهار ماده غذایی رنگ سبز برای نهار، یک ماده غذایی رنگ سبز برای میان‌وعده بعد ازظهر و چهار ماده غذایی رنگ سبز برای شام در نظر گرفته شود. غذا‌های رنگ زرد را می‌توان با غذا‌های رنگ سبز تعویض کرد. دو غذای رنگ زرد، اندازه یک غذای رنگ سبز کالری دارد. به طور کلی غذا‌های رنگ سبز دارای ۰ تا ۱۰۰ کالری هستند. غذای رنگ زرد دارای ۱۰۰ تا ۲۰۰ کالری است. ترکیب ماده غذایی رنگ سبز با یک رنگ زرد  ۳۰۰-۲۰۰ کالری دارد. مصرف غذای رنگ قرمز بیشتر از ۳۰۰ کالری دارد.

اگر برای حل اپیدمی چاقی دوران کودکی راهکار یا پیشنهاد سازنده‌ای دارید، لطفا آن را از طریق بخش نظرات این مقاله یا سایر شبکه‌های اجتماعی کودکت با ما و سایر مخاطبان به اشتراک بگذارید.

نسترن خسور

Share
Published by
نسترن خسور

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago