پزشکی

یائسگی ؛ مراحل و علائم

مرحله‌ای انتقالی در زندگی یک زن که در آن از سال‌های باروری به مرحله بعدی زندگی خود می‌ر‌سد. یائسگی دوره‌ای متناوب است که با بسیاری از مراحل هم‌پوشانی دارد. علائم یائسگی که به دلایل طبیعی در زنان رخ می‌دهد به‌طورکلی در سه مرحله رخ می‌دهد. مرحله اول پیش‌یائسگی است، مرحله دوم یائسگی و مرحله نهایی پس از یائسگی است.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

چه تغییرات هورمونی در دوران یائسگی رخ می‌دهد؟

سه هورمون اصلی که تحت تأثیر قرار می‌گیرند عبارت‌اند از استروژن، پروژسترون و تستوسترون.

استروژن: سطح هورمون نامنظم می‌شود و ممکن است نوسان شدید داشته باشد. پس از آن، به سطح ناچیزی سقوط می‌کند.

پروژسترون: زمانی که تخمک‌گذاری اتفاق نیفتد، به‌طور کامل متوقف می‌شود.

تستوسترون: تولید ادامه دارد، اما در سطح پایین‌تر.

پیش‌یائسگی

علائم فیزیکی مهم یائسگی چند سال قبل از آخرین دوره قاعدگی شما شروع می‌شود. پیش‌یائسگی مرحله‌ای از زندگی یا دوره باروری خانم‌هاست که از اولین دوره قاعدگی شروع می‌شود، تا آخرین دوره.

1.     پیش‌یائسگی چیست؟

پیش‌یائسگی به‌طورکلی به‌عنوان کل زندگی زنان قبل از یائسگی تعریف می‌شود. در این مرحله، هر خانم عادات ماهیانه منظمی خواهد داشت، می‌تواند بچه‌دار شود و هورمون‌های جنسی مانند استروژن و پروژسترون تعادل ثابتی را حفظ می‌کنند. انتقال به مراحل یائسگی در اوایل یا اواسط دهه 40 اتفاق می‌افتد.

2.     علائم پیش‌یائسگی

  • گرگرفتگی،
  • تعریق شبانه یا لرز،
  • خشکی واژن،
  • ناراحتی حین رابطه جنسی،
  • بی‌خوابی،
  • حالت تهوع،
  • اضطراب، تحریک‌پذیری، نوسانات خلقی.

دوران قبل از یائسگی

دوران قبل از یائسگی می‌تواند 8 تا 10 سال قبل از یائسگی شروع شود که طی این دوره تخمدان‌ها به‌تدریج استروژن کمتری تولید می‌کنند. معمولاً از دهه 40 زندگی شروع می‌شود و تا یائسگی ادامه می‌یابد. کاهش استروژن همراه با تجربه علائم بسیاری افزایش می‌یابد. اگر زنان هنوز چرخه قاعدگی را تجربه کنند، همچنان احتمال باردار شدن وجود دارد.

1.     دوران قبل از یائسگی چیست؟

دوران قبل از یائسگی زمانی است که تخمک‌گذاری و باروری به میزان چشمگیری کاهش می‌یابد. سطح هورمون کاهش شدیدی را نشان می‌دهد که درنتیجه بر سلامت عاطفی تأثیر دارد. این دوران مرحله‌ای است که عوارض جانبی ناامیدکننده شروع می‌شود و تا پایان یائسگی ادامه می‌یابد.

2.     علائم دوره قبل از یائسگی

یائسگی

یائسگی به دوره خاصی اشاره دارد که آخرین دوره شماست. هنگامی که وارد دوره‌ای می‌شوید که 12 ماه متوالی چرخه قاعدگی را سپری نمی‌کنید، شما وارد دوره یائسگی شده‌اید و دوره قبل از یائسگی به پایان رسیده است.

1.     یائسگی چیست؟

یائسگی زمانی است که دوره قاعدگی زنان متوقف می‌شود و تخمدان‌ها ترشح تخمک را متوقف می‌کنند.

2.     علائم یائسگی

  • از دست دادن میل جنسی، نوسانات خلقی، گرگرفتگی،
  • افزایش وزن،
  • مشکل در تمرکز،
  • ریزش و نازک شدن مو.

پس از یائسگی

سال‌ها پس از یائسگی، برخی از علائم یائسگی در زنان برطرف می‌شود. با سطوح کمتر استروژن، زنان در برابر بسیاری از بیماری‌ها آسیب‌پذیرتر می‌شوند.

1.     پس از یائسگی چیست؟

مرحله سوم و پایانی پس از یائسگی به معنی «پس از پایان قاعدگی» است. این دوره از آخرین قاعدگی شروع می‌شود و تا پایان زندگی زن ادامه دارد. هرگونه خونریزی واژینال پس از یک سال بدون سیکل قاعدگی غیرطبیعی است و مشاوره پزشکی توصیه می‌شود.

2.     علائم پس از یائسگی

برخی از علائم رایج عبارت‌اند از:

  • دردها،
  • مشکلات حافظه.

سؤال رایجی که بیشتر زنان را آزار می‌دهد این است که «یائسگی از چه سنی آغاز می‌شود؟» گذار به سن یائسگی از اوایل یا اواسط دهه 40 زندگی شروع می‌شود. زنان معمولاً در 42 سالگی متوجه علائم یائسگی می‌شوند و برخی از زنان ممکن است تا اواخر 40 سالگی این علائم را تجربه نکنند. بااین‌حال، اکثر خانم‌ها علائم رایج یائسگی را در 47 سالگی تجربه می‌کنند. یائسگی در سنین 45 تا 55 سالگی رخ می‌دهد که «طبیعی» و بخشی از روند پیری طبیعی در نظر گرفته می‌شود. اما برخی از خانم‌ها به دلیل مداخله جراحی (برداشتن تخمدان‌ها) یا آسیب به تخمدان‌ها (درنتیجه دارو یا شیمی‌درمانی) یائسگی زودرس را تجربه می‌کنند. یائسگی زودرس به زمانی گفته می‌شود که فرد در 40 سالگی یا حتی زودتر یائسه شود.

3.     خطر مرتبط با پس از یائسگی

در مرحله پس از یائسگی، ممکن است دوباره انرژی خود را به دست آورید و به سطوح هورمونی تثبیت‌شده دست یابید. اما خطراتی هم در این دوران وجود دارد که برای اطلاع از آن‌ها به ادامه مطلب رجوع کنید:

پوکی استخوان

با کاهش سطح استروژن، خانم‌ها مستعد ابتلا به استخوان‌های آسیب‌پذیر و شکننده می‌شوند، زیرا این هورمون برای رشد و نگه‌داری استخوان‌ها حیاتی است.

بیماری قلبی

یائسگی باعث افزایش سطح کلسترول می‌شود و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

سرطان آندومتر

اگر زنی در طول زندگی‌اش چرخه‌های قاعدگی زیادی را تجربه کرده باشد، احتمال اینکه به سرطان آندومتر مبتلا شود زیاد است، زیرا این بیماری از بیماری‌های مرتبط با استروژن است. زنانی که شاخص توده بدنی کمتری دارند در معرض خطر کمتری قرار دارند.

یائسگی با توجه به اینکه سال‌ها پس از آخرین قاعدگی طول می‌کشد قطعاً یک مرحله گذار دشوار در زندگی زنان است. با درک این تغییرات همراه با سبک زندگی منظم، رژیم غذایی سالم و نگرش مثبت، زنان می‌توانند مراحل را با سهولت چشمگیری طی کنند.

نگار انوری

Share
Published by
نگار انوری

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago