تربیت کودک

عادت های صحیح کودکان که باید به آن ها بیاموزیم و تقویت کنیم

اغلب رفتارها و عادت‌هایی که ما داریم در سال‌های اول زندگی‌مان شکل می‌گیرد، بنابراین خیلی مهم است که والدین از همان ابتدا عادت های صحیح کودکان را به آن‌ها بیاموزند. با کودکت همراه باشید تا با این عادت‌ها بیشتر آشنا شویم.

زمانی که کودکان بزرگ‌تر می‌شوند، رفتار و اعمال پدر و مادر خود را تقلید می‌کنند و آن‌ها را به‌عنوان سرمشق خود در نظر می‌گیرد. عقلانیت و عادات والدین به‌ناچار به فرزندان منتقل می‌شود. بنابراین برای نهادینه کردن عادت های صحیح کودکان بسیار مهم است که به آن‌ها تفاوت گذاری میان عادت‌های خوب و عادت‌های بد و انتخاب گزینه صحیح را آموزش دهید.

۱۰ مورد از عادت‌ های صحیح کودکان

درونی کردن رفتار درست و عادت های صحیح کودکان در ابتدای امر بسیار دشوار به نظر می‌رسد اما شما باید در این راه صبور بوده و آن‌ها را به سمت راه درست هدایت کنید. موارد اشاره‌شده در زیر را می‌توان به‌عنوان عادت های صحیح کودکان در نظر گرفت که می‌بایست در طول زندگی خود فرابگیرند.

۱. خوراک سالم

راهنما: غذا را خوش آب و رنگ کنید.

داشتن خوراک سالم یکی از عادت های صحیح کودکان است اما آن‌ها بیشتر به‌سوی غذاهایی نظیر فست فودها، چیپس، شیرینی، بیسکویت و شکلات تمایل دارند. شما باید این باور را در آن‌ها ایجاد کنید که حتی غذای سالن نیز می‌تواند مانند موارد اشاره‌شده خوشمزه باشد. شما می‌توانید نسخه‌های خانگی غذاهایی نظیر نودل، پاستا، کیک، کوکی‌ها و حتی پیتزا را آماده کرده و برای آن‌ها سرو کنید.

به‌منظور ایجاد عادت های صحیح کودکان بهتر است غذای آن‌ها را خوش آب و رنگ کنید. خوردن هرکدام از رنگ‌های رنگین‌کمان را برای یک‌بار در هفته در نظر بگیرید و به‌این‌ترتیب رنگ‌های متفاوتی از غذاها را برای خوردن در طی روزهای هفته برای کودک خود آماده کنید. انجام این کار نه‌تنها برای سلامتی مفید است بلکه خوردن را برای کودک به یک تفریح تبدیل می‌کند. والدین باید با خوردن غذاهای معمول، مغذی و متعادل مثال سالمی برای فرزندان خود ایجاد کنند.

۲. فعالیت فیزیکی

راهنما: مشوق نشستن نباشید، اغلب حرکت کنید.

اجازه دادن به کودکان برای نشستن و لم دادن روی مبل و تماشای تلویزیون بزرگ‌ترین اشتباه شما به‌عنوان یک پدر یا مادر است. به کودکانتان اجازه ندهید که سبک زندگی کم‌تحرکی داشته باشد زیرا داشتن فعالیت فیزیکی یکی از عادت های صحیح کودکان است. آن‌ها را تشویق کنید تا برای تمرین بدنی یا قدم زدن و بازی در خارج از خانه به بیرون بروند. فعالیت خانوادگی ویژه‌ای را برنامه‌ریزی کنید و آن را به یک تفریح تبدیل کنید و کودکانتان را نیز در این تفریح دخیل کنید. به فرزندتان یاد بدهید که کم‌تحرک بودن مثل سیب‌زمینی تأثیرات بسیار مخربی روی سلامتی دارد. برخی از مشکلات سلامتی ناشی از اتخاذ سبک زندگی کم‌تحرک شامل موارد زیر است:

  • چاقی
  • مشکلات خواب
  • اختلالات توجه
  • مشکلات اجتماعی و احساسی

مقاله مرتبط: ۳ دلیل مهم برای آموزش عادت های تغذیه سالم به کودکان

۳. تمرکز روی برچسب‌های ارزش غذایی به‌جای طراحی‌های زیبا

راهنما: کودکتان را به خواندن و درک برچسب‌های ارزش غذایی تشویق کنید.

کودکان شما در سنین خاصی، به‌خصوص در زمان نوجوانی به برچسب لباس‌هایشان علاقه‌مند می‌شوند. به کودکانتان در رابطه با برچسب ارزش غذایی که باید از همان کودکی به آن‌ها توجه نشان دهند، آموزش دهید. زمانی که این عادت را به دست آوردند، تشویقشان بکنید که ارزش غذایی آن خوراکی را نیز یاد بگیرند.

غذاهای بسته‌بندی‌شده موردعلاقه‌شان را به آن‌ها نشان بدهید و اطلاعات مهم موجود روی برچسب‌های ارزش غذایی را برای آن‌ها بخوانید. خواندن آن برچسب‌ها، تجزیه‌ و تحلیل ارزش غذایی و تصمیم در رابطه با خوردنشان را برای آن‌ها به یک عادت تبدیل کنید. به آن‌ها پیشنهاد کنید که روی مواد اولیه اصلی نظیر میزان چربی‌های اشباع‌شده و غیر اشباع‌شده، شکر، کالری و کربوهیدرات تمرکز کنند. تلاش‌های آگاهانه شما موجب ایجاد عادت‌های سالمی می‌شود که تا آخر عمر با فرزند شما باقی می‌ماند.

۴. لذت غذا خوردن با خانواده

راهنما: لذت بردن از صرف شام با خانواده را در اولویت قرار دهید.

غذا خوردن با خانواده یکی از عادت های صحیح کودکان است. در زندگی پرمشغله این روزهای ما به‌ندرت زمانی مفید برای گذراندن با خانواده و بزرگ‌ها پیدا می‌شود. یک زندگی کاری بسیار شلوغ می‌تواند به این معنا باشد که شما قادر به نشستن با فرزندان و گوش کردن به داستان‌ها و مشکلات شخصی آن‌ها نخواهید بود. لذت بردن از صرف شام با تمامی اعضای خانواده را برای خود به یک اولویت تبدیل کنید. شما می‌توانید در این زمان در رابطه با بسیاری از موارد بحث کرده و نقطه نظراتتان را با هم به اشتراک بگذارید. انجام این کار تأثیر بلندمدتی روی کودکانتان دارد. از دیگر مزایای صرف غذا با یکدیگر شامل موارد زیر است:

  • کودکان در خانواده آرام می‌گیرد و با آن‌ها به‌راحتی خو می‌گیرد
  • عادت سالم غذا خوردن و دوری از خوراکی با ارزش غذایی پایین در آن‌ها شکل می‌گیرد.
  • اتصالات خانواده محکم‌تر می‌شود

۵. هیدراته شدن سالم

راهنمایی: آب بنوشید نه نوشابه.

نوشیدن نوشابه از اصلی‌ترین عادت‌هایی است که به دلیل تقلید از بزرگ‌ترها در کودکان ایجاد می‌شود. شما باید فرزندانتان را راهنمایی کرده و اهمیت نوشیدن آب و اجتناب از نوشابه را به او گوش زد کنید زیرا هیدراته ماندن یکی از عادت های سالم کودکان است.

به‌سادگی به کودکان بگویید که آب سالم است و به شما کمک می‌کند تا از شر شماری از بیماری‌ها خلاص شوید و این در حالی است که نوشابه‌ها ناسالم هستند زیرا حاوی میزان زیادی از قند و کالری‌اند که موجب مشکلات وزنی می‌شوند. به آن‌ها بیاموزید که آب مایه حیات است و برای هیدراته بودن باید مقدار زیادی آب نوشید. زمانی که کودک شما اهمیت نوشیدن آب برای بدن را درک کند، تصمیم می‌گیرد که آن‌ها را به نوشابه‌های ناسالم ترجیح دهد.

۶. تمیز کردن خراب‌کاری

راهنمایی: محیطی سازمان‌دهی شده برای کودکان در حال رشد خود مهیا کنید.

تمیز بودن باید در ابتدای دوران زندگی به کودکان آموزش داده شود. این کار را با سازمان‌دهی درست چیزها در اطراف کودکتان انجام دهید. زمانی که آن‌ها به منظم دیدن اشیا و لوازم عادت کنند، دلشان می‌خواهد تا این نظم را حفظ کنند. زمانی که به‌اندازه کافی بزرگ شدند، می‌توانید به آن‌ها در جمع‌کردن خراب‌کاری‌ها و قرار دادن آن‌ها در جای درست کمک کنید. آن‌ها با انجام دائمی این کار یاد می‌گیرد چه اشیا را خودشان سازمان‌دهی کنند.

۷. احساس مسئولیت برای پول

راهنمایی: به آن‌ها پول توی جیبی بدهید.

به‌محض اینکه کودکتان برای استفاده از پول برای خرید موارد متعدد مسئولیت‌پذیر شد، می‌توانید آموزش در رابطه ارزش پولی که به‌سختی به دست آورده‌اید را شروع کنید. می‌توانید کودکانتان را به عادت پس‌انداز کردن پول خو بدهید و این کار را با دادن پول توی جیبی یا ساختن قلکی انجام دهید.

برای او بودجه‌ای تعیین کنید و تشویقش کنید تا مخارج خود را مدیریت کرده و پولش را پس‌انداز کند و بدانید که انجام این کار یکی از عادت های سالم کودکان است. به این صورت فرزندان شما ارزش پول را درک خواهند کرد و پس‌انداز کردن را آغاز می‌کنند.

مقاله مرتبط:  ۷ عادت بد کودکان و راهکارهایی برای مقابله با آنها

۸. به اشتراک گذاشتن یعنی اهمیت دادن

راهنمایی: کار را با تشویق به اشتراک‌گذاری در خانه آغاز کنید

کودکان می‌بایست ارزش برخی از اشیا را بدانند، یاد بگیرند که سپاسگزار باشند و دارایی‌های خود را باکسانی که توانایی به دست آوردنش را ندارند تقسیم کنند زیرا این کار را می‌توان به‌عنوان یکی از عادت های سالم کودکان به‌حساب آورد. همچنین به آن‌ها آموزش دهید که چیزهای غیرقابل لمس از قبیل عواطف، احساسات و داستان‌ها نیز قابل اشتراک‌گذاری هستند. کودکان به ترتیب یاد می‌گیرند که داراهایی های خود را با والدین، پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر، عموزاده و خاله‌زاده‌ها، سایر اعضای خانواده و سپس افراد دیگر به اشتراک بگذارند. این رویکرد به اشتراک‌گذاری او را به شخص بهتری تبدیل خواهد کرد.

۹. تمیز نگه‌داشتن مکان‌های عمومی

راهنمایی: کیسه پلاستیکی‌ای را برای جمع‌آوری آشغال‌های خود همراه داشته باشید، آن را به خانه برگردانید و در سطل زباله خود بیندازید.

کودکان خود را به‌عنوان شهروندانی مسئول و متمدن تربیت کنید زیرا این کار یکی از عادت های صحیح کودکان است که در بزرگ‌سالی هم همراه آن‌ها خواهد ماند. به آن‌ها توضیح دهید که مکان‌های عمومی برای کثیف کردن نیست و آشغال‌ها باید به نزدیک‌ترین سطل زباله انداخته شوند. به آن‌ها در ایجاد این عادت ساده کمک کنید و از آن‌ها بخواهید که این کار را در تمامی مکان‌ها تکرار کنند و به‌این‌ترتیب به آدم بهتری تبدیل شوند.

آشغال نریختن را به یک عادت تبدیل کنید و مطمئن باشید که فرزندتان از شما پیروی خواهد کرد. همیشه زمانی که بیرون از منزل هستید برای دور انداختن آشغال‌هایتان به دنبال سطل زباله بگردید. با خروج از خانه می‌توانید همراه خود یک کیسه پلاستیکی ببرید و به‌جای رها کردن آن روی صندلی رستوران یا گذاشتنش در کنار خیابان و پرت کردن آن از شیشه اتومبیل از یک سطل آشغال استفاده کنید.

۱۰. مؤدب بودن

راهنمایی: ما مردم به‌گونه‌ای رفتار کنید که دوست دارید فرزندانتان با آن‌ها رفتار کنند- با احترام و مؤدبانه

مؤدب بودن فضیلتی است که هرکسی آن را تحسین می‌کند و یکی از عادت های صحیح کودکان است. به فرزندانتان آموزش دهید که به مردم (چه بزرگ‌ترها و چه کوچک‌ترها) احترام بگذارند. به آن‌ها توضیح بدهید که حتی اگر با شخصی که زیاد به او علاقه‌ای ندارند روبرو شدند باید مؤدب باشند و از خود رفتار خوب نشان بدهند. آن‌ها باید با همه آرام و خون گرم باشند.

این فضیلت‌ها در تمام طول عمر با آن‌ها باقی خواهد ماند و همیشه با احترام با آن‌ها برخورد خواهد شد. در ابتدا با فرزندانتان با احترام برخورد کنید و ببینید که به‌خودی‌خود این عادت را به دست می‌آورند. با خدمتکار خانه خود نیز مؤدب باشید و بدانید که کودکان می‌بینند و تقلید می‌کنند.

حسین بابائی

می‌نویسم، ترجمه می‌کنم، علاقه مند به علم، روانشناسی، عشق وب و خواندن. کمی نرد

Share
Published by
حسین بابائی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

1 ماه ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago