تغذیه

شیردهی شبانه به نوزاد ؛ نکات و مزایای شیردهی به نوزاد در طول شب

از آنجایی که هر مادر و کودکی با دیگری متفاوت است، برنامه شیردهی آن‌ها نیز با یکدیگر فرق دارد. کودک شما معمولا ۶ تا ۸ بار در روز با شیر مادر تغذیه خواهد شد. در حالی که برخی از کودکان به خوبی خودشان را در طول روز تغذیه می‌کنند، و برخی دیگر در طول شب تغذیه می‌شوند. بیدار شدن در فواصل زمانی در شب و تغذیه کودک ممکن است شما را خسته و ناتوان کند. در این مقاله از کودکت، به چند نکته در مورد نحوه کنار آمدن با شیردهی شبانه به نوزاد اشاره می‌کنیم.

شیردهی شبانه به نوزاد بی خطر است؟

نظرات و عقیده‌های متفاوتی در مورد شیردهی شبانه به نوزاد وجود دارد. برخی معتقدند پرستاری و تغذیه نوزاد در شب ضروری است در حالی که برخی دیگر معتقدند تغذیه نوزاد در حالی که خوابیده است کاملا ایمن و بی‌خطر است. تغذیه کودک در خواب، برای زمانی استفاده می‌شود که مادر، کودک خود را بیدار می‌کند تا او را تغذیه کند. در حالی که تغذیه کودک در خواب، می‌تواند فرصت خواب ۳ تا ۴ ساعت در یک زمان را در شب برای مادر و کودک فراهم کند، این باور وجود دارد که تغذیه کودک در خواب، گاهی می‌تواند منجر به غلت زدن کودک و خفگی آن‌ها شود. در نتیجه، خوابیدن در کنار کودک بعد از تغذیه او می‌تواند خطرناک باشد. این خطر برای نوزادان نارس، نوزادان کم‌وزن و نوزادان کم‌تر از ۴ ماه بیش‌تر است.

ایمن‌ترین راه برای تغذیه کودک در خواب، زمانی است که کودک شما به خواب رفته‌است، اما شما بیدار هستید. شما قبل از این‌که بخوابید، کودک را از روی تخت بلند کنید و به او غذا بدهید، لباس‌هایش را عوض کنید و او را به رختخواب برگردانید بدون این‌که او را بیدار کنید. اطمینان حاصل کنید که فاصله بین وعده های غذایی کودک حدود ۲ ساعت است. به این ترتیب، کودک شما همیشه سیر خواهد بود و ۵ ساعت در شبانه روز در حال استراحت خواهد بود. این به شما فرصتی می‌دهد تا کمی استراحت کنید.

 

بیشتر بخوانید: روزه گرفتن در شیردهی ؛ آیا مادران شیرده می‌ توانند روزه بگیرند؟

مزایای تغذیه کودک در شب

اگرچه، بیدار کردن کودک در شب برای تغذیه می‌تواند دشوار باشد، اما باید این‌کار را انجام دهید زیرا شیردهی شبانه به نوزاد، فواید بی‌شماری دارد.

  • تغذیه شبانه کودک بسیار مهم است، زیرا ذخیره شیر را منظم می‌کند. اگر درشب کودک خود را با شیر خود تغذیه کنید، بدن شما پیامی مبنی بر تامین شیر بیش‌تر دریافت می‌کند. در حالی‌که اگر کودک شما در شب از شیشه شیر تغذیه ‌شود این برای تامین شیر در بدن شما می‌تواند تاثیر منفی داشته باشد.
  • درشب سطح هورمون پرولاکتین که به ایجاد شیر در بدن شما کمک می کند بالا است. در نتیجه پرستاری و تغذیه کودک در شب، به بدن شما کمک می‌کند تا یک منبع تغذیه قوی برای دوره شیردهی را تنظیم کند.
  • در شب، نوزادان تنها ۲۰ درصد از شیر را در مقایسه با شیری که در طول روز تغذیه می‌کنند، مصرف می‌کنند. تغذیه این ۲۰٪ از شیر، نه تنها برای تنظیم تامین شیر مادر، بلکه برای رشد و توسعه مناسب نوزاد اهمیت دارد.
  • زمانی که کودک شما بزرگ‌تر می‌شود، او در طول روز کمتر توسط شما پرستاری و تغذیه می‌شود زیرا او مشغول بازی کردن و درگیر شدن در فعالیت‌های دیگر است. از این‌پس، او بیش‌تر در شب تغذیه خواهد شد. این‌کار کمی خسته‌کننده به نظر می‌رسد، زیرا ممکن است شما بخواهید به او غذا بدهید تا در طول شب بخوابد. در این حالت، شما مجبور خواهید شد تفاوت بین زمانی که کودک شما واقعا گرسنه است با زمانی که از روی عادت از خواب بیدار می‌شود را یاد بگیرید.

نکاتی در مورد شیردهی شبانه به نوزاد

در این‌جا چند توصیه آورده شده‌است که ممکن است شیردهی شبانه به نوزاد را کمی برای شما راحت‌تر کند.

  • از حالت دراز کشیده استفاده کنید: هرچه زودتر یاد بگیرید که کودک خود را در حالت درازکشیده تغذیه کنید برای شما بهتر است. فقط در حالت دراز کشیده ۲ تا بالش زیر سر خود بگذارید. هم‌چنین برای راحتی بیش‌تر می‌توانید از یک بالش بین زانوهای خود استفاده کنید. کودک را به سمت خود بکشید تا با چانه خود سینه شما را لمس کند و سر خود را کمی به سمت عقب کج کند.
  • خوابیدن به پشت هنگام شیردهی: حالت خوابیده هنگام شیردهی به نوزاد یکی از راحت‌ترین روش‌ها است. در یک موقعیت راحت بنشینید و به چند بالش پشت سر خود تکیه دهید. سپس کودک را نزدیک شکم خود روی سینه نگه دارید در این حالت کودک برای تغذیه آماده است.
  • کودک را نزدیک خود نگه دارید: نزدیک کودک خود بمانید، در صورت ضرورت، تختخواب کودک را در اتاق خود قرار دهید. اگر شما از نظر سلامت جسم مشکلی ندارید و هیچ دارویی مصرف نمی‌کنید، پس کاملا سالم هستید و مشکلی وجود ندارد که تختخواب خود را با کودک تازه متولد شده به اشتراک بگذارید. فقط از یک تشک محکم با یک ملافه تمیز روی آن استفاده کنید. زمانی که کودک نزدیک شما باشد نه تنها تغذیه کودک را برای شما آسان می‌کند بلکه، شما را از دردسر کاملا بیدار شدن و بدخلقی کودک نجات می‌دهد.
  • ساعت را از خود دور نگه دارید: از نگاه کردن به ساعت اجتناب کنید، زیرا پذیرفتن این‌که با وجود این سختی ها فقط چند ساعت می‌توانید بخوابید دشوار است. در مورد برخی از مادران، آنالیز روانشناختی از زمان ثابت کرده است که کاملا در حال افسرده شدن هستند. سعی کنید مثبت و خوشحال بمانید.
  • چراغ‌ها را روشن نکنید: زمانی که کودک شما برای تغذیه در شب بیدار می‌شود هیچ‌وقت، چراغ‌ها را روشن نکنید. اتاق را تاریک و ساکت (آرام) نگه‌دارید تا او بلافاصله به خواب برود. اگر شما برای تغذیه کودک به نور نیاز دارید، چراغ‌قوه را در دست خود نگه دارید.
  • در شب لباس‌های راحتی بپوشید: مهم است که شما یک لباس خواب راحت یا PJ که از جلو باز می‌شود برای تغذیه راحت کودک بپوشید.
  • وسایل مورد نیاز را تهیه کنید: وسایلی مانند بطری آب، میان‌وعده، پوشک بچه و هر چیز دیگری که ممکن است شما در طول شب به آن نیاز پیدا کنید را در دسترس خود قرار دهید. به این ترتیب، شما می‌توانید از بیدار شدن در میانه‌های شب برای هرچیز کوچکی اجتناب کنید. در صورتی که سینه شما شیر زیادی دارد و ممکن است بریزد برای خشک و تمیز کردن آن یک حوله در دسترس خود داشته باشید.
  • چرت کوتاه داشته باشید: در طول روز، هر زمانی که امکان‌پذیر است یک چرت بزنید. زمانی که کودک شما در طول روز استراحت می‌کند اگر شما هم بتوانید استراحت کوتاهی داشته باشید، تفاوت زیادی خواهد داشت و شما احساس بهتری خواهید داشت.

بیشتر بخوانید: اثرات مثبت شیردهی روی مغز مادر را می‌ شناسید

بیدار شدن کودک از خواب برای شیردهی شبانه

کودکان، معمولا زمانی که گرسنه هستند از خواب بیدار می‌شوند و به دنبال غذا می‌گردند. این کار، تقاضای غذا نامیده می‌شود و این یک فرآیند بسیار طبیعی برای نوزادان است. بیدار شدن کودک از خواب برای تغذیه ضروری نیست. اما اگر کودک شما عادت به خوابیدن ۴ تا ۵ ساعت در شبانه‌روز را دارد، سپس شاید شما بخواهید که او را بیدار نگه دارید.

به غیر از این، اگر پزشک کودک به شما توصیه می‌کند که غذای کودک خود را برنامه‌ریزی کنید، ممکن است مجبور شوید کودک را برای شیردهی شبانه از خواب بیدار کنید. این تنها در مواردی که کودک متولد شده نارس یا کم‌وزن باشد کاربرد دارد. گاهی‌اوقات، ممکن است پزشک کودک به شما توصیه کند که غذای کودک خود را در چند روز اول بعد از زایمان، زمانی که نوزاد به وزن تولد خود بازمی‌گردد، برنامه‌ریزی کنید.

شما می‌توانید کودک را در خواب تغذیه کنید؟

خوابیدن نوزاد در هنگام شیردهی، کاملا طبیعی است. یک نوزاد در بیش‌تر ساعات شبانه‌روز تمایل به خوابیدن دارد. بنابراین، برای او خوابیدن در هنگام تغذیه با شیر مادر و دوباره بیدار شدن برای تغذیه بیش‌تر زمانی که گرسنه است طبیعی‌ترین کار است. در حقیقت، اکثر مادران احساس می‌کنند که تغذیه با شیر مادر در خواب، روش خوبی برای گرفتن باد گلوی نوزاد است. اما زمانی که کودک شما بزرگ‌تر شد، باید کاملا مراقب باشید که در سراسر روز این‌کار را انجام ندهد.  اگر برای کودک شما به یک عادت تبدیل شود که هربار بیدار می‌شود، تقاضای غذا داشته باشد و هنگام تغذیه به خواب برود، ممکن است برای سلامتی شما عوارضی داشته باشد.

چگونه کودکان بدون تغذیه با شیر مادر در شب می‌خوابند؟

برای این‌که بدون تغذیه کودک در شب او را بخوابانید، می‌توانید یک برنامه خواب و استراحت منظم را برای کودک تنظیم کنید تا خودتان هم به آرامش برسید. قبل از خواب، کودک را به خوبی تغذیه کنید تا زمانی که خواب‌آلود و آماده خواب هستید فقط او را روی تخت بگذارید و نزدیک او بمانید تا با حس کردن شما به آرامش برسد.

۶ ماهگی کودک، زمان مناسبی برای از عادت گرفتن شیردهی شبانه به نوزاد می‌باشد.

اگر تغذیه کودک با یک زمان‌بندی مناسب باشد آیا او خواب بهتری خواهد داشت؟

چرخه خواب نوزاد بستگی به این ندارد که شما با چه شیری او را تغذیه می‌کنید. این درست است که در صورت تغذیه با شیر مادر، شکم کودک سریع‌تر خالی می‌شود و او در فواصل کمتری برای تغذیه از خواب بیدار می‌شود. در صورت تغذیه کودک با شیر خشک در شب ، کودک زمان طولانی‌تری را می‌خوابد زیرا شکم او در دوره طولانی‌تری سیر است.

اما توصیه می‌شود به جای استفاده از شیر خشک در شب ، نوزاد را با شیر خود تغذیه کنید. تغذیه کودک با شیرمادر فقط گزینه سالم‌تر برای کودک شما نیست، بلکه برای شما هم راحت‌تر است. زیرا نیازی نیست از خواب بیدار شوید تا شیرخشک را برای کودک آماده کنید.

بیشتر بخوانید: دفعات شیردهی به نوزاد در سنین مختلف چقدر است؟

چگونه شیردهی شبانه به نوزاد را متوقف کنیم؟

زمانی که کودک شما در حدود ۶ ماه سن دارد، می‌توانید به آرامی و به تدریج، فرآیند شیردهی شبانه به نوزاد را شروع به ترک کنید. مطمئن شوید که کودک شما در طول روز به خوبی غذا می‌خورد، بنابراین در شب هنگامی که خوابیده است کمتر گرسنه شود. در صورت لزوم، شب قبل از خوابیدن به او مقداری غذا بدهید تا مطمئن شوید قبل از خواب کاملا سیر شده‌است. هم‌چنین از همسر خود کمک بگیرید تا زمانی که نوزاد برای شیردهی شبانه از خواب بیدار شد، کودک را آرام کند و او را بخواباند. مردها در طول این مراحل معمولا کمی احساس افسردگی می‌کنند و این کار به آن‌ها کمک می‌کند تا روابط بهتری با کودک داشته باشند و هم‌چنین به کودک کمک می‌کند تا پدر خود را به عنوان مراقب خود تشخیص دهد.

امین بینایی

Share
Published by
امین بینایی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

1 ماه ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago