مراقبت از نوزاد

نشستن کودک به شکل W چه خطراتی دارد و چگونه از آن جلوگیری کنیم

زمانی که کودکتان سعی می‌کند بدن خود را به تنهایی و بدون کمک نگه دارد و بنشیند، احتمالا یک بار دیده‌اید که به شکلی عجیب نشسته است. بسیاری از والدین این وضعیت عجیب نشستن کودک به شکل W را بد می‌دانند و سعی در مداخله و تغییر وضعیت کودک دارند. در واقع این یک حقیقت درست است که این وضعیت نشستن صحیح نیست و در اسرع وقت نیاز به اصلاح دارد. با کودکت همراه باشید تا بیشتر در این باره صحبت کنیم.

وضعیت نشستن کودک به شکل W چیست؟

بسیاری از کودکان ترجیح می‌دهند که روی باسن نشسته، زانوها را به عقب خم کنند و پاها را به سمت بیرون قرار دهند. وقتی از بالا به این طرز نشستن نگاه کنید، وضعیت پاها و باسن به شکل حرف انگلیسی W قرار می‌گیرد. به همین دلیل این نام برای این وضعیت نشستن انتخاب شده است.

معمولا از چه سنی کودک به شکل W می نشیند؟

بیشتر کودکان زمانی این موقعیت نشستن را انتخاب می‌کنند که می‌خواهند بدون کمک خارجی بدن خود را نگه دارند و بنشینند. بعضی از کودکان این سبک نشستن را خودشان به تنهایی اصلاح می‌کنند، در حالی که دیگر کودکان معمولا به همان وضعیت نشستن خود ادامه می‌دهند، مخصوصا اگر این وضعیت نشستن در ملکه ذهنشان شود.

چرا کودک به این وضعیت نشستن تمایل دارد؟

یکی از ساده‌ترین و راحت‌ترین سبک نشستن، نشستن کودک به شکل W است زیرا به سختی نیاز به قدرت عضلانی دارد و موقعیت بدن در حالتی قرار می‌گیرد که به اطراف خود به طور کامل دسترسی دارد. این راحتی در طولانی مدت سبب می‌شود که قدرت عضلانی ماهیچه‌ها تحلیل رفته و رشد عضلانی ماهیچه‌ها کاهش پیدا کند.

بیشتر بخوانید: نشستن نوزاد ؛ در چند ماهگی باید منتظر نشستن نوزاد عزیزتان باشید؟

چرا باید وضعیت نشستن کودک به شکل W ترک شود؟

دلایل محکمی وجود دارد که چرا باید به کودکی که در وضعیت W می نشیند، توصیه شود که درست بنشیند. این وضعیت کل وزن بدن را از طریق تنه در یک نقطه از بدن متمرکز می‌کند، و در این وضعیت به سختی نیاز به استفاده از بخش فوقانی بدن ممکن می‌شود. جدای از این مورد، معایب دیگری برای این سبک نشستن وجود دارد.

  • در این وضعیت نشستن سرتاسر عضلات ران در این موقعیت درگیر می‌شوند. وقتی که مدت نشستن با این وضعیت طولانی شود، بر روی عضلات و مفاصل تأثیر می‌گذارد. در نهایت بر روی راه رفتن فرزندتان تأثیر می‌گذارد.
  • از آنجایی که در این وضعیت نشستن عضلات ران هیچگونه زمان استراحت از این حالت خمیدگی‌شان ندارند، معمولا نوعی گرفتگی عضلات در پاها ایجاد می‌شود، که می‌تواند سبب ناراحتی کودک شود.
  • بخش اصلی بدن کودک استرس کافی دریافت نمی‌کند، که در طول مدت رشد کودک سبب تضعیف عضلات می‌شود. این تضعیف عضلات در بالاتنه کودک سبب می‌شود که کودک در هنگام حرکت و راه رفتن تعادل نداشته باشد و حالت ناپایدار داشته باشد، همچنین در هنگام فعالیت و دویدن وضعیت او را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • این الگوی نشستن قسمت بالاتنه بدن کودک را در یک موقعیت خاص ثابت نگه می‌دارد. در سال‌های اولیه تولد کودک تمامی عضلات بدن تا جایی که ممکن است باید تحت استرس و حرکت قرار بگیرند تا رشد لازم را داشته باشند. این سبک نشستن به سختی به عضلات پشت کمر استرس وارد می‌کند، و سبب تضعیف عضلات کمر می‌شود.
  • یکی از مشکلات عمده این نوع نشستن توزیع وزن است. تقریبا تمام وزن بر روی باسن قرار می گیرد. چنین فشاری که به صورت متمرکز بر روی یک نقطه از بدن قرار دارد، می‌تواند سبب جابه‌جایی در مهره‌های کمر شود.

چگونه از نشستن کودک به شکل W جلوگیری کنید؟

احتمالا  نشستن کودک به شکل W برای او  بسیار راحت و آرامش‌بخش است، اما امر بسیار ضروری است که هرچه زودتر او را از این کار منع کنید. راه‌هایی برای کمک به ترک این عادت و تصحیح سبک نشستن وجود دارد. در نوع نشستن فرزندتان باید این اطمینان را پیدا کنید تمام عضلات در طول مدت زمان نشستن دچار گرفتگی و کوتاه شدگی نمی‌شوند چرا که این موضوع در رشد عضلات تأثیر به سزایی دارد.

  • تحرک فیزیکی در حصول اطمینان از اینکه رشد فیزیکی کودک در اوایل تولد در مسیر درست قرار دارد بسیار مهم است. بنابراین کودک خود را برای فعالیت‌های بدنی بیشتر مثل شنا، دوچرخه‌سواری و یا انواع بازی‌ها در فضای باز تشویق کنید. با این کار تمام عضلات بدن کودک به تحرک وادار می‌شوند.
  • برای بچه‌های کوچکتر که در وضعیت W می‌نشینند، ماساژ عضلات پا و کمر می‌تواند به تقویت عضلات کمک کند. این ماساژها عمدتا به منظور تقویت عضلات پشت و سایر مفاصل بدن است.
  • استحکام بالاتنه و انعطاف پذیری بدن وقتی کودک در وضعیت W نشسته‌ است تحت تأثیر قرار می‌گیرد. این موضوع با انجام تمرینات یوگا قابل درمان است. تمرین کردن با یک مربی یوگا در درمان این وضعیت نشستن بسیار کمک کننده است.
  • بچه‌های بزرگتر که قبلا در این وضعیت می‌نشسته‌اند از اثرات این سبک نشستن بر بدن خود بی‌اطلاعند. وضعیت بدنی آن‌ها تحت تأثیر این نوع نشستن قرار گرفته و عضلات پشت آن‌ها ضعیف خواهد بود. خیلی مهم است که پزشک اطفال را از این موضوع مطلع کنید تا در مورد روش اصلاح وضعیت نشستن و تقویت عضلات به شما مشاوره دهد.
  • خیلی مهم است که هر چه زودتر وضعیت نشستن فرزندتان را اصلاح کنید. یادآوری و تذکر به فرزندتان برای اصلاح موقعیت خود، حتی اگر به معنی تکرار و گفتن این موضوع برای چند بار در روز باشد. عادت کردن به زمان نیاز دارد.
  • اگر برای فرزندتان نشستن در هر حالتی به غیر از این وضعیت دشوار است، می‌توانید از یک صندلی استفاده کنید و به جای نشستن بر روی زمین از او بخواهید که بر روی صندلی بنشیند.

به چه دلیل باید نگران وضعیت نشستن کودک خود باشید.

در بعضی موارد، کودکانی که بیشتر دوران کودکی خود را در وضعیت W نشسته‌اند، در نهایت بر روی وضعیت فیزیکی و راه رفتن آنها تأثیر می‌گذارد. ممکن است کودک شروع به پنگوئنی راه رفتن بکند. از عوارض این نوع راه رفتن از دست رفتن قدرت عضلات و تحلیل عضلانی است.

بیشتر بخوانید: چگونه به رشد مناسب قد کودک کمک کنیم

گزینه‌ های جایگزین برای نشستن کودک به شکل W

بچه‌هایی که به این سبک نشستن عادت کرده‌اند، فقط با تذکر به اصلاح وضعیت نشستن این عادت را ترک نمی‌کنند. برای این بچه‌ها باید گزینه‌های جایگزین برای نشستن پیشنهاد بدهید تا در آن وضعیت نشستن هم احساس راحتی بکنند و به این موقعیت جدید عادت بکنند.

  • تغییر وضعیت ناگهانی نوع نشستن برای کودک آسان نیست. بنابراین شما می‌توانید یک چهارپایه یا صندلی کوچک را در اختیار او قرار دهید تا هم نزدیک زمین باشد و هم در وضعیت درست بنشیند، تا در هنگام بازی با بچه‌ها و اسباب‌بازی‌ها به مشکل برنخورد.
  • پیشنهاد بعدی به صورت چمباتمه نشستن است. شاید این نوع نشستن برای بزرگسالان دشوار باشد، اما از آنجایی که قدرت عضلانی کودکان در حال افزایش است این نوع نشستن برای آنها آسان است. همچنین چمباتمه نشستن به تقویت بالاتنه و همچنین عضلات پا کمک می‌کند تا قوی‌تر از گذشته شوند.
  • نشستن بر روی زانوها یک جایگزین دیگر برای نشستن است. با قرار گرفتن در این وضعیت هم نشستن برای کودک راحت است هم بالاتنه کودک فعال نگه داشته می‌شود.

بیشتر بخوانید: فواید و خطرات پابرهنه راه رفتن کودک چیست؟

  • در زمان‌هایی مثل این که کودک بر روی زانو‌ها نشسته است، به تدریج ممکن است دوباره به وضعیت W تغییر حالت دهد. بنابراین، می‌توانید از کودک بخواهید یکی از پاها را همچنان زیر خود نگه دارد و یک پای دیگر را در شکم خود قرار دهد تا استراحت کند و بعد از مدتی جای پاها را باهم عوض کند.

  • یک راه اصلاح سریع وضعیت نشستن به شکل W با کشیدن پاها به سمت جلو به دست می‌آید.( دراز کردن پاها) وقتی کودک در حال کتاب خواندن یا یک فعالیت انفرادی است مطمئن شوید که به شکل صحیح نشسته است.

  • وقتی که همه موقعیت‌های نشستن برای کودک ناراحت کننده باشند، نشستن به صورتی که پاها به یک طرف قرار گرفته باشند می‌تواند تا حدی توزیع وزن را در قسمت ران‌ها و همچنین در پاها متناسب نگه دارد. این وضعیت نشستن به عضلات هم کمک می‌کند.
  • به تدریج می‌توانید از فرزندتان بخواهید که به صورت چهارزانو بر روی زمین بنشیند. این مرسوم‌ترین روش نشستن و همچنین بهترین و امن‌ترین وضعیت نشستن برای بدن است.

 

اصلاح وضعیت نشستن به شکل W در نوزادان و کودکان نوپا بهترین راه برای از بین بردن منشإ عادت است. سالهای اولیه فرزندتان نقش مهمی در رشد آن‌ها ایفا می‌کند و لازم است که آن‌ها در بهترین حالت ممکن رشد کنند.

سحر بهرامی

Share
Published by
سحر بهرامی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

1 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago