سیستم عصبی کودک و به طور کلی انسان از مغز و نخاع (سیستم عصبی مرکزی) و اعصاب آنها (سیستم عصبی محیطی) تشکیل شده است. مغز درون جمجمه و نخاع درون کانال ستون فقرات قرار گرفته است و این ساختارهای استخوانی از آنها محافظت میکنند. علاوه بر حفاظت استخوانی مغز و نخاع، این دو بخش مهم سیستم عصبی با مایع مغزی-نخاعی نیز محافظت میشوند. این حفاظت مانند زمانی است که تخممرغی در ظرفی پر از آب به حالت شناور رها شود. در اطراف مغز و نخاع، پردههای مننژ قرار گرفتهاند که همانند سپر محافظی از آنها حفاظت میکنند، و تا حدودی از مغز در برابر ضربه به سر کودک محافظت میکنند.
اعصاب مغزی و نخاعی از درون سوراخهای جمجمه و ستون فقرات خارج میشوند و به سمت عضلات، غدد و عروق بدن میروند. این اعصاب همچنین حس پوست و احشای داخلی بدن را به مغز و نخاع منتقل میکنند. هر دو قسمت سیستم عصبی (مرکزی و محیطی) در نوزادان و کودکان آسیبپذیر است و پس از تشخیص پزشک متخصص مغز و اعصاب اطفال، برای درمان توانبخشی به کلینیکهای توانبخشی معرفی میشوند. معمولا از اولین سؤالاتی که والدین از متخصصان توانبخشی (کاردرمانی، فیزیوتراپی و گفتاردرمانی) میپرسند این است: «آیا مغز آسیبدیده کودک من خوب میشود؟» یا «آیا اختلال سیستم عصبی کودک من بهبود مییابد؟»
در پاسخ به این سؤالات، باید خیلی با احتیاط و دقت رفتار کرد. درمانگر باید دو نکته را برای والدین با دقت و وسواس زیاد توضیح دهد:
1) انواع آسیب سیستم عصبی در کودکان،
2) واکنش سیستم عصبی کودک پس از بروز آسیب.
در ادامه، ابتدا آسیب اعصاب مغزی و نخاعی توضیح داده میشود، سپس به توضیح آسیب مغز و نخاع پرداخته میشود.
به طور ساده، میتوان اعصاب بدن را به لحاظ ساختار به سیم برق تشبیه کرد. سیم برق از دو قسمت تشکیل شده است:
در اختلال اعصاب بدن، هم غلاف میلین آنها ممکن است آسیب ببیند و تخریب شود و هم رشتههای عصبی که با غلاف احاطه شدهاند ممکن است آسیب ببینند و اصطلاحا قطع شوند، مانند زمانی که عصبی با چاقو یا یک تکه شیشه قطع میشود.
در چنین مواقعی، معمولا پس از طی دوره حاد بیماری و با مصرف داروهای تجویزی پزشک و مراجعه به موقع به توانبخشی امکان بهبودی بیماری وجود دارد.
در این شرایط، رشتههای عصبی قطعشده، بعد از طی یک دوره زمانی، شروع به جوانه زدن میکنند و به سمت پوست، عضله یا اندام داخلی بدن رشد میکنند. با شروع بهموقع توانبخشی، میتوان رشد جوانههای عصبی را تسهیل کرد و از تحلیل عضلات بدون عصب تا زمان رشد مجدد اعصاب آنها جلوگیری کرد.
در اینگونه مواقع، جراح اعصاب باید دو بخش عصب بریدهشده را کنار هم قرار دهد. این دو بخش را به یکدیگر بخیه بزند. تا رشتههای عصبی مجددا جوانه بزنند و به غلافهای میلینی، که بهتازگی تشکیل شدهاند، وارد شوند. در آسیبهای شدید اعصاب بازویی و دستها حین زایمان، گاهی در نوزادان لازم میشود جراح اعصاب دو قسمت بریده را به یکدیگر بخیه بزند و کاردرمانی در اسرع وقت شروع شود. کاردرمانگر سعی میکند از کوتاهشدگیهای عضلانی پیشگیری کند و حرکات مفاصل شانه، آرنج و دیگر مفاصل را به کودک آموزش دهد. او همچنین به رشد حرکتی کودک توجه دارد و سعی میکند مراحل رشد حرکتی مانند غلت زدن، چهار دست و پا رفتن، ایستادن و راه رفتن را در او ایجاد کند.
میتوان گفت با مداخله بهموقع پزشکی و توانبخشی تا حد زیادی میتوان بر آسیب اعصاب محیطی بدن فائق آمد. با این کار می توان پیشآگهی خوبی برای آنها رقم زد.
مغز داخل جمجمه است و نخاع با مهرههای ستون فقرات احاطه میشود. نخاع معمولا در اثر تصادفات، ضربات یا افتادن از بلندی در کودکان دچار آسیب میشود. مغز پیش از تولد (برای مثال، ضربه خوردن به شکم مادر یا تاثیر سموم واردشده به بدن مادر و تاثیر آن بر مغز جنین)، حین تولد (برای مثال، نرسیدن اکسیژن به مغز نوزاد) و بعد از تولد (ضربه خوردن به سر در اثر تصادفات و سقوط از بلندی) دچار آسیب میشود. نکته قابل تامل این است که سلول عصبی یا نورون، که واحد سازنده سیستم عصبی انسان است، پس از آسیب مغز و نخاع، در صورتی که شدت آسیب وارده زیاد باشد، دچار مرگ میشود و به طور کامل از بین میرود.
به دنبال ضربه به نخاع، معمولا پس از طی یک دوره زمانی و انجام توانبخشی منظم، میتوان انتظار داشت درصد زیادی از آسیب وارده برطرف شود. بدین ترتیب کودک می تواند به زندگی مستقل خود بازگردد. اما اگر آسیب به سیستم عصبی کودک به صورت قطع ناقص یا کامل باشد، وضعیت متفاوت است. در قطع کامل، امکان بهبودی وجود ندارد و هرچه سطح آسیب نخاع بالاتر باشد، این حالت شدیدتر است.
با این حال، انجام توانبخشی ضرورت دارد. چرا که میتوان با تقویت پتانسیل و توان باقیمانده در کودک به سمت استقلال او گام برداشت. برای مثال، فرض کنید کودکی در اثر قطع کامل نخاع در حد مهرههای سینهای دچار فلج پاها و بخشی از تنه شده است. در این کودک، میتوان عضلات دستان او را تقویت کرد. این کار می تواند در هُل دادن ویلچر و حمل و نقل او مؤثر باشد. در صورتی که قطع نخاع به صورت ناقص باشد، وضعیت کودک بهتر است. با توانبخشی منظم، میتوان به بهبود کیفیت زندگی او کمک کرد. باید خاطرنشان کرد در صورت قطع کامل یا ناقص نخاع، رشتههای سلولهای عصبی همانند آن چیزی که در اعصاب محیطی بدن رخ میدهد، جوانه نخواهد زد و رویش عصب رخ نخواهد داد.
آسیب به سیستم عصبی کودک میتواند در زمانهای مختلفی رخ دهد. یکی از شایعترین آسیبهای مغزی در کودکان بیماری فلج مغزی است. در این بیماری، بخشهای مختلف مغز میتوانند دچار شوند. این بخش ها عبارتند از قشر مخ، هستههای قاعدهای نیمکرههای مغزی و مخچه. باید قبول کرد شنیدن واژه فلج مغزی و تشخیص آن در کودک برای والدین غالبا هولناک و نگرانکننده است. آنها فکر میکنند مغز کودکشان فلج شده است و فعالیت دیگری ندارد. اما در واقع، بخشی از مغز در اثر عوامل مختلف، که بعضا هم نامشخص باقی میمانند، دچار آسیب شده است.
با مداخله زودهنگام و کاردرمانی بهموقع، میتوان از دیگر نواحی مغز کمک گرفت. نواحی مجاور ناحیه آسیبدیده، میتوانند برای قبول مسئولیت و انجام وظیفه ناحیه آسیبدیده به کار روند. بله، آسیب اولیه باقی مانده است و هرگز بهبود نمییابد. ولی پتانسیل مغز بالاست و در صورت شروع بهموقع کاردرمانی، میتوان از دیگر نواحی مغز که سالماند کمک گرفت.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…