مراقبت از نوزاد

سکسکه در نوزادان به چه علتی رخ می دهد و راه درمان آن چیست؟

سکسکه کردن از جمله چیزهایی است که همه ما در زندگی تجربه کرده‌ایم و اغلب اوقات هم نفهمیده‌ایم علت سکسکه کردن ما چیست. به خصوص نوزادان که بیشتر از بزرگسالان دچار سکسکه می‌شوند.

سکسکه وقتی اتفاق می‌افتد که دیافراگم کودک منقبض می‌شود، این امر باعث می‌شود هوا به سختی از تارهای صوتی کودک عبور کند و ایجاد سکسکه کند. گاهی اوقات زمان سکسکه کردن کودک طولانی می‌شود که می‌تواند باعث ناراحتی او شود. در این مقاله به عوامل ایجاد کننده سکسکه در نوزادان و راه‌های جلوگیری از آن اشاره می‌کنیم.

علت سکسکه در نوزادان چیست؟

برخی از محققان در سال ۲۰۱۲ این نظریه را مطرح کردند که سکسکه به خاطر خارج کردن هوای اضافی از معده صورت می‌گیرد، با این وجود هنوز جامعه پزشکی در مورد هدف از سکسکه کردن مطمئن نیست.

پزشکان می‌گویند سکسکه وقتی اتفاق می‌افتد که چیزی باعث انقباض دیافراگم شده و تارهای صوتی به سرعت بسته می‌شوند. هوا به سختی از درون تارهای صوتی عبور می‌کند و صدای سکسکه کردن را ایجاد می‌کند. دیافراگم یک عضله بزرگ است که زیر قفسه سینه قرار دارد و زمانی که شخصی نفس می‌کشد بالا و پایین می‌رود.

سکسکه در نوزادان اغلب بدون هیچ دلیل ظاهری اتفاق می‌افتد، اما غذا خوردن ممکن است یکی از علت‌ها برای انقباض دیافراگم باشد. این اتفاق ممکن است زمانی رخ دهد که کودک:

  • بیش از اندازه غذا بخورد
  • با سرعت غذا بخورد
  • هنگام غذا خوردن هوای زیادی ببلعد

این عوامل باعث می‌شود معده نوزاد بزرگتر شود، همین امر باعث فشار به دیافراگم شده و منجر به سکسکه کردن نوزاد می‌شود.

اگر دفعات ایجاد سکسکه خیلی زیاد باشد و باعث ناراحتی و بی تابی کودک شود ممکن است به علت برخی بیماری‌ها مانند رفلاکس معده باشد. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که غذای هضم شده و اسید معده دوباره به لوله مری برمی‌گردد. هنگام عبور این مایعات از دیافراگم می‌تواند باعث تحریک شدن آن و ایجاد سکسکه شود.

البته توجه کنید که دیافراگم فقط به علت مشکلات معده و غذا منقبض نمی‌شود، ممکن علت ایجاد انقباض در دیافراگم و سکسکه مشکل دیگری باشد.

بیشتر بخوانید: هرآنچه لازم است درباره رفلاکس در نوزاد بدانید

چگونه سکسکه نوزاد را متوقف کنیم؟

به طور معمول سکسکه مشکلی برای نوزادان ایجاد نمی‌کند، در حالی که بزرگترها سکسکه را خیلی عذاب آور تصور می‌کنند، برای نوزادان سکسکه آنقدرها هم ناراحت کننده نیست.

هنگامی که نوزاد سکسکه می‌کند بهتر است او را راحت بگذارید تا سکسکه خود به خود متوقف شود، تنها در صورتی که سکسکه خیلی طولانی شود و باعث ایجاد مشکل در نوزاد شود باید به دکتر مراجعه شود.

اما اگر شما از سکسکه نوزاد خود نگران می‌شوید و نمی‌خواهید اجازه دهید سکسکه کردن کودک شما را ناراحت کند می‌توانید از روش‌ها و استراتژی‌های زیر استفاده کنید:

آروغ زدن کودک

هنگامی که معده نوزاد پر از هوا می‌شود ممکن است به دیافراگم فشار بیاورد و باعث انقباض شود. بهتر است هر چند دقیقه دست از شیر دادن به کودک بردارید و به کودک کمک کند تا آروغ بزند یا به اصطلاح باد گلو بدهد، این کار باعث می‌شود مقداری از هوای جمع شده در معده خارج شود و از ایجاد سکسکه جلوگیری می‌کند.

آکادمی متخصصین کودکان در آمریکا در مورد کودکانی که با شیشه شیر تغذیه می‌کنند، پیشنهاد می‌کند که هر بار که کودک حدود ۱۰۰ گرم شیر می‌خورد به او کمک کنید تا آروغ بزند.

اگر کودک از پستان مادر شیر می‌خورد ایده خوبی است که هر بار کودک را بین سینه‌ها جا به جا می‌کنید به او کمک کنید تا آروغ بزند.

استفاده از پستانک

گاهی اوقات استفاده از پستانک می‌تواند باعث آرامش دیافراگم شود که موجب توقف سکسکه کردن کودک می‌شود.

استفاده از عرقیجات

عرقیجات در واقع ترکیبی از آب و گیاهان دارویی هستند که از گذشته برای رفع مشکلات مربوط به معده استفاده می‌شدند.

عرقیجاتی که معمولا برای معده درد و سکسکه قابل استفاده است عبارتند از:

  •   زنجبیل
  • رازیانه
  • بابونه
  • دارچین

با این وجود هنوز بسیاری از متخصصان به درمان‌های سنتی اعتقادی ندارند اما به دلیل منشا دارویی این درمان‌های خانگی و مضر نبودن آن از گذشته تا امروز از این روش درمان استفاده می‌شود.

ماساژ دادن پشت نوزاد

ماساژ دادن پشت نوزاد می‌تواند به آرام شدن آن‌ها کمک کند و در نتیجه از بروز انقباضاتی که باعث سکسکه می‌شوند جلوگیری می‌کند.

توجه کنید بسیاری از درمان‌های خانگی مانند کشیدن زبان کودک، یا آب خوردن به صورت برعکس هیچ پایه علمی ندارند و به هیچ وجه روی نوزاد امتحان نکنید این درمان‌ها ممکن است باعث تشدید مشکل نوزاد شده و برای او خطرناک باشد.

بیشتر بخوانید: ۳۰ مورد از نکات تخصصی شیردهی که هر مادری باید بداند

جلوگیری از سکسکه نوزاد

سکسکه اغلب اوقات غیرقابل جلوگیری است، اما استفاده از راهکارهای زیر می‌تواند کمک کننده باشد:

  • شیر دادن به نوزاد قبل از آنکه کودک خیلی گرسنه شود
  • شیر دادن به  نوزاد به مقدار کم ولی در دفعات زیاد
  • نشاندن کودک به مدت نیم ساعت بعد از هربار شیردادن
  • تغییر محل شیشه شیر به طوری که امکان ورود هوا به دهان نوزاد وجود نداشته باشد
  • اطمینان از اینکه نوک پستان کامل در دهان کودک قرار گرفته و امکان ورود هوا وجود نداشته باشد

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم

سکسکه در نوزادان اغلب نگرانی بزرگی محسوب نمی‌شود به خصوص در کودکان کوچک‌تر از ۱۲ ماه. اما اگر سکسکه طولانی شود و باعث ناراحتی شود ممکن است نشان دهنده مشکلات دیگری باشد پس بهتر است حتما به دکتر مراجعه کنید

همانطور که می‌دانید رفلاکس معده یکی از علت‌های سکسکه در نوزادان است، بعضی از نشانه‌های رفلاکس معده در نوزادان عبارتند از:

  • گریه کردن بیش از حد نوزاد به خصوص هنگام شیر خوردن
  • بالا آوردن شیر بیش از حد معمول

اگر احساس کردید کودک شما دچار مشکل رفلاکس معده است باید با دکتر صحبت کنید، نگران نباشید این موضوع به راحتی قابل حل است.

نتیجه گیری

در پایان می‌توانیم نتیجه بگیریم که سکسکه در نوزادان امری طبیعی است و به طور معمول جای نگرانی وجود ندارد. بیشتر نوزادان در سال اول زندگی خود سکسکه را تجربه می‌کنند و علت آن بیشتر مربوط به غذا خوردن و شیرخوردن کودک است.

اگر سکسکه بیش از حد معمول اتفاق بیفتد و باعث بی تابی و ناراحتی نوزاد شود و یا همراه با علائم و نشانه‌های بیماری است حتما با پزشک مشورت کنید، همچنین اگر کودک شما سال اول زندگی را پشت سر گذاشت اما همچنان بیش از حد از سکسکه می‌کند باید به پزشک مراجعه کنید.

اگر شما هم اطلاعاتی درباره سکسکه نوزادان دارید یا راه‌های علمی برای جلوگیری از آن می‌دانید حتما از طریق وبسایت کودکت با ما و والدین دیگر به اشتراک بگذراید.

امین بینایی

Share
Published by
امین بینایی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago