گزینههای کنترل بارداری برای زنان در طول زمان تغییرات زیادی کرده است. دستگاه داخل رحمی IUD یکی از روشهای مؤثر پیشگیری از بارداری است که امروزه در دسترس زنان قرار دارد.
دستگاه داخل رحمی (IUD: Intrauterine Device) یکی از روشهای پیشگیری از بارداری در زنان است. IUD وسیلهای Tشکل است که برای جلوگیری از بارداری در رحم زن تعبیه میشود. این دستگاه انتخاب مناسبی برای کسانی است که نمیتوانند از سایر اشکال پیشگیری از بارداری مانند قرصهای ضد بارداری استفاده کنند. قبل از استفاده از این روش، باید با پزشکتان مشورت کنید تا بررسی شود آیا IUD روش پیشگیری از بارداری مناسبی برای شماست یا نه، همچنین تمام خطرات و فواید آن را هم ارزیابی کنید. شما میتوانید به زندگی روزمره خود بهصورت عادی ادامه دهید (ورزش کنید، رابطه جنسی داشته باشید و از تامپون استفاه کنید).
بهطورکلی دو نوع IUD وجود دارد:
این نوع از IUDها پرکاربردترین نوعاند. یک سیم مسی به دور ساقه دستگاه Tشکل بسته شده است. این IUD میتواند تا 10 سال باقی بماند و روش بسیار مؤثری برای کنترل بارداری است.
اینگونه به نظر میرسد که این نوع IUD در پیشگیری از بارداری کمی مؤثرتر از IUD مسی باشد. این نوع IUD، بسته به نوع استفاده، میتواند تا 5 سال از بارداری جلوگیری کند.
IUD را اکثر زنان میتوانند استفاده کنند؛ زنان جوان و زنانی که هیچوقت بچهدار نشدهاند. بااینحال، احتمال خارج شدن دستگاه در زنانی که زایمان نکردهاند بیشتر است، زیرا اندازه رحمشان کوچکتر از زنانی است که قبلاً زایمان کردهاند. همچنین IUD برای زنانی که پریودهای سنگین دارند نیز بسیار مناسب است.
شما میتوانید از IUD در همه حالات زیر استفاده کنید:
همچنین اگر اخیراً به بیماری التهابی لگن (PID) مبتلا شدهاید یا به مس حساسیت دارید، ممکن است نتوانید از IUD استفاده کنید. پزشکتان مناسب بودن شرایط شما را برای این روش پیشگیری از بارداری ارزیابی خواهد کرد.
دستگاه داخل رحمی یکی از وسایل پیشگیری از بارداری است که از پلاستیک انعطافپذیر ساخته شده است و داخل رحم قرار میگیرد. این یکی از روشهای پیشگیری از بارداری طولانیمدت بسیار مؤثری است که میتوان بهراحتی آن را بازگرداند.
IUDهای مسی: مس بهعنوان اسپرمکُش عمل میکند و مانع از حرکت اسپرم به دهانه رحم میشود. این ماده پوشش داخلی رحم را تغییر میدهد که همین امر باردار شدن را دشوار میکند.
IUD هورمونی: این IUD نوعی پروژسترون هورمونی آزاد میکند که مخاط دهانه رحم را غلیظ میکند. این امر مانع از آزاد شدن تخمک از تخمدان میشود و درنتیجه از بارداری جلوگیری میکند.
IUD یکی از بهترین روشهای پیشگیری از بارداری محسوب میشود و 99 درصد مؤثر است. لازم نیست مصرف آن (مانند قرص) را به خاطر بسپارید یا نگران استفاده نادرست (مانند کاندوم) از آن باشید.
در زمان جایگذاری، پزشک ابتدا واژن را با محلول ضدعفونیکننده تمیز میکند. سپس اسپکولومی را داخل واژن میبرد که بهآرامی رحم را به واژن نزدیک میکند. سپس IUD را با کمک اپلیکاتور وارد میکند. ممکن است درد یا گرفتگی مختصری احساس کنید که موقتی است. این فرایند حدود 5 دقیقه طول میکشد.
سپس اپلیکاتور خارج میشود و بازوهای فنر IUD در داخل رحم همانند شکل T باز میشوند. وقتی IUD قرار داده شود، چیزی احساس نخواهید کرد. رشتههای متصل به انتهای IUD از دهانه رحم آویزان میشود و کمی به داخل واژن بیرون میزند. نباید با سیمها کمانچه بزنید یا آنها را بکشید، درغیراینصورت ممکن است IUD جابهجا شود.
IUD همانجایی که در رحم جایگذاری شده است باقی میماند. در برخی موارد، ممکن است بهدلیل جایگذاری نادرست بیرون بیاید که اتفاق نادری است.
اگر IUD ظرف 7 روز پس از شروع قاعدگی وارد رحمتان شود، فوراً اثرگذاری خود را شروع خواهد کرد. اگر در هر زمان دیگری در طول چرخه قاعدگی قرار داده شود، درصورتیکه قصد دارید در هفته اول از زمان جایگذاری رابطه جنسی واژینال داشته باشید، باید از روش دیگری برای پیشگیری از بارداری استفاده کنید. محافظت از بارداری بعد از 7 روز شروع میشود.
پس از فرایند، ممکن است تا چند روز کمی احساس گرفتگی کنید. ممکن است پزشک به شما بگوید که برای جلوگیری از گرفتگی مقداری دارو (داروهای مسکن) مصرف کنید.
بسیاری از افرادی که IUD میگذارند باید بعد از پریود بعدی برای معاینه مراجعه کنند. پزشک بررسی میکند که آیا IUD هنوز داخل است یا نه و همچنین عفونتی وجود دارد یا خیر.
ممکن است بعد از جایگذاری IUD مقداری لکهبینی داشته باشید که ظرف 6 ماه از بین میرود. IUDهای هورمونی باعث کم شدن قاعدگی میشوند و ممکن است پریودتان نیز متوقف شود. IUDهای مسی باعث سنگینتر شدن پریود میشوند. اگر بهدلیل استفاده از IUD احساس ناراحتی کردید، باید بلافاصله با پزشکتان مشورت کنید.
اگرچه احتمال خارج شدن IUD بسیار کم است، اما ممکن است در 3 ماه اول این اتفاق بیفتد. به احتمال زیاد IUDها در طول دوره قاعدگی بیرون میآیند، بنابراین باید پد یا تامپونتان را بررسی کنید تا ببینید آیا بیرون افتاده است یا خیر. توصیه میشود پس از قرار دادن IUD، از نوار بهداشتی استفاده کنید. اگر از تامپون استفاده میکنید، باید مکرراً آن را تعویض کنید و هنگام بیرون کشیدنش مراقب باشید رشتههای IUD کشیده نشود.
پس از اتمام کار گذاشتن IUD، حال اکثر زنان نسبتاً خوب است که بتوانند زندگی عادی را از سر بگیرند. برای تسکین هرگونه درد، دارو تجویز میشود.
در صورت افتادن IUD از بارداری در امان نخواهید بود. ازاینرو، باید به پزشکتان مراجعه کنید یا در این میان روشهای دیگر پیشگیری از بارداری را به کار بگیرید.
IUD مسی میتواند تا 12 سال دوام داشته باشد و IUD هورمونی بین 3 تا 6 سال دوام میآورد.
بااینحال، حداقل چارچوب زمانی برای ماندن IUD وجود ندارد و هر زمان که بخواهید میتوانید آن را بردارید.
شما باید زمان تعویض IUD را پیگیری کنید. به نظر میرسد قرار دادن IUD هزینه اولیه بالاتری دارد. بااینحال، در درازمدت مقرونبهصرفهتر است، زیرا محافظت از بارداری با IUD میتواند بین 5 تا 10 سال دوام بیاورد. این روش شکلی ارزان و برگشتپذیر از روشهای کنترل بارداری است.
قرار دادن دستگاه داخل رحمی در طول سیکل قاعدگی بیخطر است. در این مدت بعید است زن باردار باشد و دهانه رحم نیز حین جریان گشاد میشود. این گشادشدگی کمک میکند تا جایگذاری آسانتر شود.
IUD یکی از رایجترین روشهای پیشگیری از بارداری در سراسر جهان است. پس از قرار دادن، نیازی به نگهداری ندارد و بسیار مؤثر است.
خطرات استفاده از دستگاه داخل رحمی:
هیچ مشکل جدی ناشی از IUD وجود ندارد. بااینحال، گاهی اوقات، رشتههای IUD دیده نمیشوند، زیرا به داخل کانال دهانه رحم کشیده میشوند. در موارد بسیار نادر، گم شدن IUD ممکن است بهدلیل بارداری یا سوراخ شدن یا دفع رحم باشد. بنابراین، مهم است بدانید چگونه میتوانید بررسی کنید آیا IUD هنوز سر جای خود است یا خیر.
اگر میخواهید IUD را بردارید، باید به پزشکتان مراجعه کنید. لطفاً سعی نکنید خودتان این کار را انجام دهید. پزشک زمانی که تاریخ انقضای IUD رسیده باشد یا با مشکل پزشکی مواجه شوید آن را خارج میکند.
برداشتن IUD فقط چند دقیقه طول میکشد. برای خانمها برداشتن IUD نسبت به گذاشتن آن درد و احساس ناخوشایند کمتری دارد. در صورت نیاز به مصرف دارو در صورت بروز گرفتگی در آینده، ممکن است بخواهید با پزشک مشورت کنید. درصورتیکه IUD بهدلیل عفونت در رحم برداشته شد و برایتان دارو تجویز کردند، حتماً دوره درمان را کامل طی کنید.
پزشک اسپکولومی را وارد واژن شما میکند و بهدنبال رشتهها میگردد. اگر رشتهها آنجا نبودند، پزشک میتواند ابزار نازکی را از طریق دهانه رحمتان وارد کند تا رشتهها را بگیرد. او بهآرامی رشتههای IUD را خواهد کشید. این کار IUD را از طریق دهانه رحم و از واژن خارج میکند. سپس پزشک اسپکولوم را بیرون میآورد.
پس از برداشتن IUD، سطح باروری شما بهیکباره به حالت عادی بازمیگردد. IUD باعث ناباروری نمیشود و پس از برداشتن آن قطعاً میتوانید باردار شوید. خطر ناباروری ناشی از IUD وجود ندارد.
اگر حتی پس از برداشتن IUD قادر به بارداری نیستید، باید با پزشکتان مشورت کنید.
IUD هورمونی و IUD مسی به طرق مختلف بر پریود تأثیر میگذارند.
نوع هورمونی IUD ممکن است قاعدگی را سبکتر کند. حتی ممکن است بعد از گذاشتن IUD اولین قاعدگیتان را رد کنید و پریود نشوید. پریودها حتی ممکن است کامل متوقف شوند. در برخی موارد، IUDهای هورمونی ممکن است در 3 تا 6 ماه اول باعث خونریزی نامنظم شوند. زمانی که از قرصهای ضدبارداری استفاده میکنید یا زمانی که بهسمت IUD میروید، الگوی قاعدگیتان متفاوت خواهد بود. در موارد نادر، IUDهای هورمونی میتوانند در طولانیمدت باعث بدتر شدن پریود شوند.
IUDهای مسی باعث میشوند پریودهایتان سنگینتر، طولانیتر و دردناکتر شوند. در این نوع IUD، زمان میبرد تا پوشش داخلی رحم با جسم خارجی سازگار شود، بنابراین ممکن است اندکی التهاب یا آسیب بافتی وجود داشته باشد.
در صورت استفاده از IUD، باید مراقب علائم غیرعادی مربوط به آن باشید. این علائم عبارتاند از:
برخلاف برخی روشهای دیگر پیشگیری از بارداری، شما همچنان با وجود IUD قراردادهشده در رحم تخمکگذاری خواهید داشت. IUD گاهی اوقات میتواند مقداری یا کامل از رحم خارج شود. این اتفاق در زنان در سال اول پس از قرار دادن دستگاه رخ میدهد و احتمال آن در چند ماه اول بیشتر است.
گاهی اوقات، IUD ممکن است در رحم جاسازی شود. در برخی موارد نادر، دستگاه ممکن است رحم را سوراخ کند. اگر این اتفاق بیفتد، دستگاه کار نخواهد کرد و باید آن را بردارید و جایگزین کنید.
نکته دیگری که باید به خاطر داشته باشید این است که درحالیکه IUD مسی بلافاصله پس از قرار دادن شروع به کار میکند، IUD هورمونی فقط درصورتیکه در 7 روز اول سیکل قرار داده شود بلافاصله شروع به کار میکند. اگر IUD هورمونی در هر زمان دیگری در طول چرخه قاعدگی قرار داده شود، 7 روز طول میکشد تا مؤثر واقع شود. ازاینرو، توصیه میشود در این مدت از روش دیگری برای پیشگیری از بارداری استفاده کنید. انجام ندادن این کار ممکن است منجر به بارداری شود.
پزشک روند صحیح قرار دادن IUD را دنبال میکند. بااینحال، گاهی اوقات، ممکن است IUD بهدلیل انقباضات در رحم به بیرون رانده یا جابهجا شود. اگر خونریزی یا ناراحتی بیش از حد داشتید، باید فوراً با پزشک مشورت کنید و از روش جایگزین دیگری برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
این علائم ممکن است نشانه وجود مشکل باشند:
آیا میتوان در دوران شیردهی از IUD استفاده کرد؟
IUD هورمونی (Mirena) میتواند مشکلاتی در شیردهی ایجاد کند. IUD Mirena باعث ترشح پروژسترون در بدن میشود و به کاهش شیر مادر شیرده میانجامد.
آیا در زمان داشتن IUD به روش دیگری برای پشتیبانی از جلوگیری از بارداری نیاز خواهد بود؟
میزان موفقیت این روش 99 درصد است. بااینحال، بسته به نوع IUD، ممکن است فوراً شروع به کار نکند و شما را ملزم به استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری جایگزین کند. همانطور که قبلاً گفته شد، اگر از IUD مسی استفاده کرده باشید، بلافاصله شروع به کار میکند. IUD مسی حتی ممکن است بهعنوان روش پیشگیری از بارداری اضطراری استفاده شود. اگر از IUD هورمونی استفاده میکنید و در 7 روز اول پریودتان گذاشته شده است، بلافاصله شروع به کار میکند. درغیراینصورت، باید در این مدت از روش کنترل بارداری پشتیبان استفاده کنید.
آیا شریک جنسی IUD را احساس خواهد کرد؟
خیر، IUD را نمیتوان حین رابطه جنسی حس کرد. درصورتیکه دستگاه را احساس کردید، باید با پزشک مشورت کنید. ممکن است در روزهای اولیه پس از قرار دادن IUD حین رابطه جنسی احساس درد داشته باشید.
این روش روشی مناسب و مقرونبهصرفه برای پیشگیری از بارداری است، هرچند IUD نمیتواند از بیماریهای مقاربتی جلوگیری کند. عوارض جانبی IUD در کمتر از 1 درصد از زنان رخ میدهد. اگر میخواهید از این روش پیشگیری از بارداری استفاده کنید، با پزشکتان صحبت کنید.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…