تغذیه

والدین در رابطه با حساسیت غذایی در کودکان باید چه کارهایی کنند؟

آلرژی غذایی در کودکان به حدی زیاد و متداول است که احتمال آن وجود دارد که حتی اگر فرزند شما دچار یکی از آن‌ها نباشد حتما یکی از دوستانش به این نوع آلرژی مبتلا باشد. تحقیقات اخیر در این رابطه به این نتیجه رسیده‌اند که ۸ درصد از تمامی کودکان زیر ۱۸ سال حداقل به یک غذا حساسیت دارند. تد مار (Todd Mahr) به عنوان متخصص آلرژی دراین ‌باره می‌گوید:

به‌صورت کلی، شش غذا عامل اصلی ۹۰ درصد از تمامی انواع حساسیت غذایی در کودکان است، شیر، تخم‌مرغ، بادام‌زمینی، مغزهای درختی، ماهی، حلزون، گندم و سویا

یادگیری در رابطه با حساسیت‌های مختلف ممکن است غافلگیرکننده و اندکی ترسناک به نظر برسد، اما با دانستن این‌ که کدام غذا عامل حساسیت است و در مواقع بروز حساسیت چه باید کرد می‌توان کودک خود را ایمن نگه داشت. در ادامه این مطلب راهکارهایی برای مقابله با حساسیت در کودکان آورده شده است.

تفاوت میان آلرژی غذایی و عدم تحمل غذایی را درک کنید

سعی در تفاوت گذاری میان حساسیت غذایی و عدم تحمل غذایی در ابتدا اندکی گیج‌کننده است، به‌خصوص اینکه برخی از علائم این دو با یکدیگر مشترک‌اند. حساسیت غذایی در کودکان زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن به ‌صورت اشتباه به یک پروتئین غذایی حمله کرده و موجب واکنش آلرژیک می‌شود.

بیشتر بخوانید: با این روش ها به افزایش اشتهای کودک خود کمک کنید

از طرفی عدم تحمل غذایی سیستم ایمنی بدن را درگیر نمی‌کند. روچی گوپتا (Ruchi Gupta) به عنوان دانشیار کودکان در دانشکده پزشکی دانشگاه فاینبرگ در شیکاگو در این رابطه بیان کرد که:

افرادی که به عدم تحمل غذایی مبتلا هستند نمی‌توانند برخی از غذاها را هضم کنند زیرا بدن آن‌ها آنزیم ویژه‌ای که برای شکستن آن غذا نیاز است را ندارد. برای مثال، اگر شما نمی‌توانید لاکتوز را تحمل‌کنید به این خاطر است که آنزیمی به نام لاکتاز که موجب هضم لاکتاز به عنوان قند یافت شده در شیر و دیگر محصولات لبنی می‌شود را ندارید. عدم تحمل غذایی می‌تواند منجر به ناراحتی فراوانی شود اما به‌اندازه حساسیت غذایی خطرناک نیست.

در رابطه با هر عدم تحمل غذایی یا حساسیت بهتر است والدین کودک با پزشک صحبت کنند.

علائم یک واکنش آلرژیک را بشناسید

در نظر داشتن این‌که هر غذایی می‌تواند باعث واکنش آنافیلاکتیک مزمن می‌شود، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به‌صورت کلی علائم در طی چند ثانیه یا چند ساعت بعد از مصرف، لمس یا استنشاق یک غذای حساسیت‌زا، خود را نشان می‌دهند. علائم رایج می‌تواند شامل یک یا چند مورد از این‌ها باشد

  • احساس سوزن شدن در درون دهان
  • تورم چشم‌ها، لب، صورت، زبان، گلو یا دیگر نقاط بدن
  • سختی تنفس
  • کهیر
  • سرخی و خارش
  • استفراغ
  • گرفتگی شکمی یا اسهال
  • افزایش فشار خون
  • بیهوشی

دانستن غذاهایی که موجب آلرژی می‌شوند

همیشه در رابطه با حساسیت غذایی در کودکان بیشتر بدانید و پی ببرید که دقیقا چه غذایی موجب حساسیت شده است. حتی اگر یک محصول خاص برای مثال از بادام‌زمینی استفاده نکند، ممکن است در کارخانه‌ای تولیدشده باشد که محصولاتی را تولید می‌کند که بادام‌زمینی دارند.

غذاهای ایمن برای کودک را پیدا کنید و یادداشت برداری کنید. اگر والدین کودکانی که به غذاهای رایج نظیر گندم و تخم‌مرغ آلرژی دارند  بخواهند برای اطمینان بیشتر میان وعده‌های ایمنی را برای کودکانشان ترتیب بدهند باید از دستورالعمل تهیه شده مواد آلرژی‌زا استفاده کنند.

در کودکستان‌ها و مدارسی که وعده غذایی می‌دهند هم مسئولین و مربیان را از حساست کودک آگاه کنید. بهتر است خود والدین میان وعده‌های مناسب را برای کودک تهیه کنند.

علائم را با داروی درست درمان کنید

مطمئن شوید که از اولین قدم در درمان واکنش‌های آلرژیک که همان اپینفرین است، آگاهی دارید. اپینفرین که آدرنالین نیز خوانده می‌شود دارویی برای کنترل واکنش‌های شدید است. این دارو با نسخه به عنوان دستگاه خود تزریقی در دسترس است.

بیشتر بخوانید: حساسیت غذایی کودکان به چه شکل بروز می‌یابد و برای رفع آن چه باید کرد؟

داروهای کودکان که شامل دیفن هیدرامین هستند (نظیر بنادریل کودکان) نیز برای درمان علائم پوستی ملایم نظیر کهیر مورداستفاده قرار می‌گیرند. از پزشک کودک نحوه استفاده از دستگاه اندورفین و میزان دوز موردنیاز را بپرسید. اگر حساسیت غذایی در کودکان شما جدی بود، والدینش داروهای ضروری را همراه خود یا کودک داشته باشید.

همیشه یک برنامه عملی آلرژی غذایی داشته باشید

از پزشک کودک خواهید تا برنامه عملی حساسیت غذایی در کودکان  را با شما در میان بگذارند. از آن‌ها بخواهید تا به شما توضیح بدهند که در صورت خوردن تصادفی یکی از غذاهای ممنوعه  چه باید بکنید. اگر نشانه‌هایی از یک حساسیت غذایی در کودکان به وجود آمد، بسیار مهم است که با سرعت هرچه‌تمام‌تر اقدام کنید. اگر علائم به چند کهیر در اطراف صورت محدود شد داروی دیفن هیدرامین را به کودک بدهید.

بیشتر بخوانید: چه راهکارهایی برای کودکان بد غذا وجود دارد؟

اگر کودک در مدرسه بود و شما مربی یا معلم هستید با پدر و مادر او تماس بگیرید و تا زمانی که برسند، از کودکشان مراقب کنید. اگر علائم شدیدتر شدند یا گلوی کودک به خارش افتاد و در حال بسته شدن بود یا اگر در نفس کشیدن مشکل داشت، اپینفرین را به‌سرعت آماده کرده و قبل از تماس با والدین به اورژانس زنگ بزنید. دکتر گوپتا دراین‌باره اظهار کرد که:

ژاگر در رابطه با میزان شدت واکنش آلرژیک کودک مطمئن نیستید استفاده از اپینفرین ضرری ندارد. شما ممکن است جان او را نجات دهید. همیشه ایمنی بهتر از پشیمانی است.

استفاده به تاخیر افتاده اپینفرین در طی یک واکنش آنافیلاکسی با مرگ مرتبط است. ممکن است تغییر علائم واکنش از ساده به شدید تنها چند دقیقه طول بکشد پس داشتن برنامه و اجرایی کردن سریع آن بسیار مهم است.

آگاهی در رابطه با آلرژی در کودکان را بیشتر کنید

علاقه‌مندی فعالانه برای داشتن آگاهی در رابطه با حساسیت در کودکان به ایمنی آن‌ها کمک شایانی می‌کند. برای مثال، اگر دختر شما به‌ اندازه کافی بزرگ است، از او بخواهید تا حساسیت را به زبان خودش توضیح بدهد. این امر می‌تواند به دخترتان احساس قدرت و آگاهی بدهد.

بیشتر بخوانید: آیا می دانید مقدار غذای مورد نیاز کودک در سنین مختلف چه قدر است؟

بازی را با کودک خود در نظر داشته باشید زیرا با این کار او می‌تواند نشانه‌ها و علائم یک واکنش آلرژیک را بشناسد و در نبود شما و بروز این علائم از شخصی کمک بگیرد. به او آموزش دهید که برخی از غذاها را با دوستانی که مبتلا به حساسیت غذایی هستند تقسیم نکند.

تجربه شما در این باره چیست؟ اگر تجربه یا راهکاری در این زمینه دارید حتما از طریق قسمت نظرات یا شبکه‌های اجتماعی کودکت با ما و والدین دیگر به اشتراک بگذارید.

حسین بابائی

می‌نویسم، ترجمه می‌کنم، علاقه مند به علم، روانشناسی، عشق وب و خواندن. کمی نرد

Share
Published by
حسین بابائی

Recent Posts

روابط مثبت میان والدین و فرزندان: نحوه ایجاد آن

روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…

4 هفته ago

ایجاد رابطه خوب با فرزندتان

 نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آن‌ها تفاوت ایجاد می‌کند.…

2 ماه ago

دوره آموزشی آفلاین «من و فرزندم در دنیای دیجیتال»

دنیای دیجیتال بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما و فرزندان‌مان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…

4 ماه ago

نمونه‌های تاب آوری: چه مهارت‌های کلیدی شما را تاب آورتر می‌کند؟

سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…

7 ماه ago

راهنمای ایجاد تاب آوری در کودکان برای والدین و معلمان

توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…

7 ماه ago

نحوه ایجاد تاب آوری در کودکان 3 تا 8 سال

کودکان تاب آور می‌توانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…

7 ماه ago