بعد از زایمان کردن به درک تازهای از بدن خود دست پیدا میکنید. بدنتان را بهتر میشناسید و البته بعد از ۹ ماه دور بودن از تجربه عادت ماهیانه باید منتظر بمانید و ببینید که دوباره این چرخه ماهیانه چطور به زندگیتان بازمیگردد. بازگشت اولین پریود بعد از زایمان تا حد زیادی وابسته به این است که به نوزادتان شیر میدهید یا خیر.
معمولا اولین پریود بعد از زایمان ۶ تا ۸ هفته بعد از به دنیا آمدن نوزاد به وقوع میپیوندد. این موضوع برای زمانی است که شما به نوزادتان شیر نمیدهید. در صورتی که به نوزاد شیر بدهید، وقوع اولین پریود بعد از زایمان متفاوت خواهد بود و نمیتوان درباره آن نظر دقیقی داد. برای زنانی که به طور مرتب به نوزادشان شیر میدهند و کودکشان از چیز دیگری به جز شیر مادر تغذیه نمیکند، اولین پریود بعد از زایمان به احتمال زیاد به پایان دوره شیردهی موکول میشود.
اگر بعد از زایمان به سرعت پریود شوید نباید از تامپون استفاده کنید. به خاطر اینکه بدن هنوز در حال ترمیم زخمها و دردهای ناشی از زایمان است و استفاده از تامپون میتواند بدن را تا حدی آزار دهد. ۶ هفته بعد از زایمان میتوانید درباره استفاده یا عدم استفاده از تامپون با پزشک خود صحبت کنید.
علت وجود تاخیر در اولین پریود بعد از زایمان برای زنانی که به نوزاد شیر میدهند، وجود هورمونهایی در بدن است. پرولاکتین که هورمونی برای تولید شیر در بدن مادر است مانع از تولید هورمونهای مرتبط با باروری میشود. در نتیجه تخمکگذاری صورت نمیگیرد و تخمکی برای بارور شدن در بدن آزاد نخواهد شد. بدون شکل گرفتن چنین فرایندی هم پریود به وقوع نمیپیوندد.
با پریود شدن، تغییراتی در شیر مادر ایجاد میشود. در واقع، تغییرات هورمونی که باعث وقوع اولین پریود بعد از زایمان میشوند روی شیر هم اثراتی دارند. مثلا مقدار شیر تولیدی در پستانها کاهش پیدا میکند و بسامد دفعاتی که نوزاد به شیر خوردن تمایل پیدا میکند هم تفاوت خواهد کرد. هورمونهایی که در بدن ترشح میشوند هم روی طعم شیر اثر میگذارند. البته در روند شیردهی به نوزاد خللی ایجاد نمیکنند.
بیشتر زنان در سراسر دنیا از شیر دادن به نوزاد به عنوان روشی طبیعی برای پیشگیری از بارداریهای بعدی استفاده میکنند. با این روش در سال کمتر از ۱ تا ۱۰۰ زن ممکن است در دوران شیردهی باردار شوند. البته این روش طبیعی برای زنانی کارایی دارد که نوزادشان فقط از شیر خودشان تغذیه میکند. با این حال، امکان باردار شدن در دوران شیردهی همچنان وجود دارد و تضمینی صد در صد برای پیشگیری به حساب نمیآید.
اگر در دوران شیردهی هستید و اولین پریود بعد از زایمان را تجربه کنید دیگر از این روش به عنوان راهی برای پیشگیری از بارداری نمیتوانید استفاده کنید. ممکن است قبل از شروع اولین پریود بعد از زایمان، تخمکگذاری را هم شروع کنید. پس ممکن است قبل از اینکه پریود شوید هم امکان بارداری مجدد در بدنتان وجود داشته باشد. برای پیشگیری از بارداری میتوانید در دوران شیردهی از روشهای غیرهورمونی مانند: آیودی، کاندوم، دیافراگم و… بهره ببرید.
برخی از روشهای پیشگیری از بارداری هورمونی هم در زمان شیردهی موثر هستند. برای آشنایی با این روشها باید با پزشک صحبت کنید. مثلا قرصهای حاوی پروژستین به تنهایی یا قرصهایی که دُز پروژستین و استروژن پایینی دارند هم با مشورت با پزشک میتوانند در پیشگیری از بارداریهای بعدی موثر باشند.
احتمال دارد که اولین پریود بعد از زایمان با پریودهای گذشته متفاوت باشد زیرا بدن دومرتبه بعد از مدتها باید خودش را برای تنظیم چرخهای جدید آماده کند. به همین خاطر شاید شاهد تغییرات زیر باشید:
احتمال دارد که اولین پریود بعد از زایمان شدیدتر از پریودهای گذشتهتان باشد. دردهای انقباض شکمی بیشتر میشود و علت این است که پوشش دیواره رحم بیشتر نیاز به تخلیه دارد و این فرایند کنده شدن لختههای خون از دیواره رحم همراه با درد بیشتری است. به مرور زمان، اوضاع به شکل سابق بازخواهد گذاشت. اما در موارد بسیار نادری هم آدنومیوز رخ میدهد یعنی بافت اندومتری داخل رحم شروع به رشد و گسترش میکند. در برخی مواقع هم در بعضی از زنان، مشکلات تیروئیدی به وجود میآید و باعث میشود تا خونریزی شدیدتر شود.
زنانی که قبل از زایمان به آندومتریوز مبتلا بودهاند بعد از زایمان با پریودهای سبکتری مواجه خواهند شد. دو علت دیگر هم برای وقوع پریودهای سبکتر بعد از زایمان وجود دارد: سندروم آشِرمَن و سندروم شیهان. با وقوع سندروم آشرمن در بدن، زخمهایی در رحم ایجاد میشود. سندروم شیهان هم نتیجه آسیب دیدن غده هیپوفیز است که نتیجه خونریزی شدید عنوان میشود.
عوامل متعددی میتوانند باعث وقوع درد برای اولین پریود بعد از زایمان باشند:
بعد از زایمان به صورت طبیعی یا سرازین، پوشش و لختههای خونی داخل رحم نیاز به کنده شدن و تخلیه دارند. در هفتههای نخست بعد از زایمان، جدا شدن بافتهای چسبیده به دیواره رحم به صورت لختههای خونی خواهد بود. اما بعد از هفتههای اول، مایعی موسوم به زَچِگی از رحم دفع میشود که میتواند رقیقتر و کرم مایل به سرخ کمرنگ باشد. این ترشحات تا حدود ۶ هفته بعد از زایمان هم میتوانند ادامه پیدا کنند. یعنی زمانی که اگر شیردهی نداشته باشید، اولین پریود بعد از زایمان هم بازمیگردد. برای تشخیص زچگی از خون پریود به موارد زیر دقت کنید:
احتمال دارد که بعد از بارداری تا رسیدن به چرخهای منظم از پریود کمی زمان نیاز داشته باشید. مثلا ممکن است نظمی مشخص در وقوع پریودتان وجود نداشته باشد یا میزان خونریزی و مدت آن هم نامظم باشد. بیشتر زنان بعد از زایمان، پریودی عادی خواهند داشت. دوره پریود برای زنان از ۲۱ تا ۳۵ روز است و مدت آن هم ۲ تا ۷ روز به طول میانجامد.
اگر در اولین پریود بعد از زایمان شاهد علائم زیر هستید باید به پزشک مراجعه کنید:
برخی از این علائم میتوانند نشانه عفونت باشند پس اگر چنین نشانههایی را در کنار موارد مشکوک دیگر مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه کنید.
یادتان باشد که بدن برای بازگشت به شکلی عادی بعد از زایمان به کمی زمان نیاز دارد. هر گونه روند غیرعادی در پریود شدن را با پزشک در میان بگذارید و فراموش نکنید که شیردهی و پریود نشدن بعد از زایمان، تضمینی قطعی برای پیشگیری از بارداری نیست.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…