دانستن اینکه چطور به کودک غذا بدهید به اندازه نوع غذایی که به او میدهید اهمیت دارد. چگونگی نگه داشتن نوزاد، چگونگی سینه گرفتن نوزاد و در نهایت چگونگی آروغ گرفتن از نوزاد همگی از جزئیات مهم تغذیه درست کودک به شمار میروند. از سوی دیگر، دانستن اهمیت این فاکتورها، انجام آنها را سادهتر میکند. همانطور که میدانید، نوزادان آروغ میزنند چون هنگام شیر خوردن حبابهای هوا را هم قورت میدهند. از سوی دیگر آروغ نزدن نیز میتواند منجر به بروز دردهای شکمی در آنها شود. ازآنجاکه در مرحله سنی حساسی هستند، مهم است که به آنها آموزش دهید چطور درست آروغ بزنند.
حین شیر خوردن از سینه یا خوردن شیر خشک، نوزادان معمولاً حبابهای هوا را نیز قورت میدهند. این حبابها در دستگاه گوارشی نوزاد گیر میافتند و آنها را گازدار میکند. آروغ زدن درواقع فرایند آزاد کردن این گاز از دستگاه گوارش ازطریق دهان است. بااینحال، در کنار خوردن شیر، علتهای دیگری نیز در رسیدن حبابهای هوا به سیستم گوارشی نوزاد دخیلاند. در ادامه با برخی از این علتها آشنا خواهید شد:
گیر افتادن حبابهای هوا در معده کودک او را ناراحت و ناآرام میکند. در این هنگام، کودک احساس پر بودن و نفخ میکند. بنابراین، پیچوتاب میخورد و گریه میکند. شما باید این علامتها را بهعنوان درخواست کمک کودک برای دخالت و ایجاد آرامش قلمداد کنید. توصیه میشود حتی اگر کودک آشفته هم نبود و گریه نکرد، باز هم آروغ او را بگیرید. آروغ گرفتن بسیار سودمند است، بهخصوص برای آن نوزادانی که مدام دچار مشکلات گوارشی میشوند.
زمانی که کودک آروغ میزند، از شر گازها یا هوای گیرافتاده خلاص میشود. همچنین معمولاً این باور وجود دارد که نوزادانی که از سینه مادر تغذیه میکنند، بهاندازه نوزادانی که شیر خشک میخورند، به آروغ زدن نیاز ندارند چون هوای کمتری را هنگام شیر خوردن قورت میدهند. بااینحال، این موضوع کاملاً به نوزاد بستگی دارد و شما، فارغ از نوع شیر خوردن کودک، غالباً باید به دنبال نشانههایی از لزوم آروغ گرفتن از فرزندتان بگردید.
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، نوزادان برای آزاد کردن هوای گیرافتاده در شکمشان به کمک نیاز دارند. اما زمانی که نوزاد برای آروغ زدن به تلاش و تقلا نیاز دارد، بهتر است هرچه بیشتر از دلایل اهمیت این موضوع آگاه شوید:
بهویژه در شش ماه نخست زندگی کودک، بهترین زمان برای آروغ گرفتن بلافاصله بعد از شیر دادن به اوست. در طول این شش ماه، شما میتوانید فرزندتان را به مدت 10 یا 15 دقیقه در حالت عمودی نگه دارید (گاهی اوقات اگر نوزاد شیر را به بیرون تف کند، این زمان طولانیتر خواهد شد).
بههرحال، اگر نوزاد شیر را تف کرد نگران نشوید، چراکه این اتفاق کاملاً طبیعی و برای سلامت او مفید است.
با قرار دادن نوزاد در حالت درست، میتوانید گاز را بهخوبی از دستگاه گوارش او خارج کنید. بااینحال، برخی نوزادان ترجیح میدهند بلافاصله بعد از شیر خوردن بخوابند و آروغ گرفتن از آنها کمی چالشبرانگیز میشود. اما ایجاد چند تغییر جزئی در تکنیکهای آروغگیری کمکتان میکند این مشکل را نیز حل کنید. در ادامه با روشهایی برای آروغ گرفتن از نوزاد آشنا خواهید شد:
اولین و مهمترین نکته در آروغگیری از نوزاد نگه داشتن او در وضعیتی صحیح است. این کار با بهکارگیری تکنیکهای مختلفی حاصل میشود. با استفاده از روشهای زیر میتوانید بهشکل صحیح آروغ کودک را بگیرید:
اگر کودکتان از شیر خشک تغذیه میکند، بهتر است پس از مصرف هر 60 تا 90 میلیلیتر شیر آروغش را بگیرید. اگر کودک از سینه تغذیه میکند، هر زمان که او را از زیر یک سینه به سینه دیگر منتقل کردید، آروغش را بگیرید.
تعداد دفعات آروغ گرفتن از نوزاد به تعداد دفعاتی بستگی دارد که به او شیر میدهید.
فرایند آروغ زدن کودک ممکن است با بیرون ریختن مقداری شیر خشک یا شیر مادر از دهان کودک همراه باشد. در کودکانی که از شیر خشک تغذیه میکنند، این اتفاق به آن دلیل میافتد که برخی از برندهای شیر خشک، همراه با میزانی از هوای گیرافتاده، به فروش میرسند. در ادامه با روشهایی آشنا میشوید که میتوانید برای پیشگیری از بیرون ریختن شیر از دهان کودک انجام دهید:
برخی کودکان هنگام آروغ زدن پیچوتاب میخورند و گریه میکنند. سعی کنید دلیل این اتفاق را پیدا کنید.
قورت دادن مقدار زیادی هوا همراه با شیر مادر یا شیر خشک باعث ناراحتی کودک میشود و او را به گریه میاندازد. دلیل دیگر گریه کردن کودک برگرداندن شیر یا بروز رفلاکس معده و مری است. افزایش تعداد دفعات آروغ گرفتن از کودک و شیر دادن به او در حالت نشسته میتواند به حل این مشکل کمک کند.
کودکتان باید در فواصل منظمی حین شیر خوردن و بعد از آن آروغ بزند. شما ممکن است از تکنیکهای متعددی برای آروغ گرفتن از کودکتان استفاده کنید. بااینحال، تا وقتی کودک استفراغ نمیکند، آروغ نزدن او اشکالی ندارد. اگر این اتفاق یک یا دو بار هم رخ داد، باز هم دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. در چنین مواقعی همچنان ممکن است کودک خوشحال و راحت باشد و به همین دلیل آروغ نزند. شما باید رفتار کودکتان را پس از وعدههای شیر خوردنش بررسی کنید.
هیچ سن معینی برای توقف آروغ گرفتن از کودک وجود ندارد. بااینحال، با بزرگتر شدن کودک، دستگاه گوارشش کاملتر و از لزوم آروغ گرفتن کاسته میشود. با رسیدن کودک به دو یا سه ماهگی، ممکن است دیگر ضرورت نداشته باشد مرتب آروغش را بگیرید. از وقتی کودک بتواند بنشیند، قادر خواهد بود خودش آروغ بزند.
اگر نوزادتان تب 38 درجه یا بیشتر داشته باشد یا دچار اسهال، مدفوع خونی یا باد شکم بیش از حد باشد، بدون شک باید به پزشک مراجعه کنید. اگر به نظر میرسد کودک نفخ میکند اما بهخوبی غذا میخورد، جای هیچ نگرانی نیست. نوزادان عموماً تمایل دارند آروغ بزنند، چراکه سیستم گوارششان هنوز درحال رشد است. اما باید مطمئن شوید روند آروغ زدن بهدرستی طی میشود. درهرصورت، اگر احساس میکنید مشاوره با پزشک لازم است، در انجام این کار تعلل نکنید.
روابط مثبت بین والدین و فرزندان برای رشد کودکان مهم است. روابط مثبت با کودکان…
نوع تفکر شما در مورد تربیت فرزندتان، در ایجاد رابطه با آنها تفاوت ایجاد میکند.…
دنیای دیجیتال بخش جداییناپذیر زندگی ما و فرزندانمان است. در یک دوره جامع آموزشی تلاش…
سلامت روان، بسیار فراتر از وجود برخی از اختلالات است. وقتی صحبت از سلامت روان…
توسعه تاب آوری یک سفر شخصی است و شما باید از دانشی که نسبت به…
کودکان تاب آور میتوانند پس از تجربه شکست، بهبود یابند و به زندگی عادی خود…